Jan Johansen: ”Jag vet vilka som kontrollerar media! Rothchild äger Reuters”

Jan Johansen får beröm på Instagram för att ta avstånd från SD, men förefaller i privata konversationer ha en svaghet för antisemitiska konspirationsteorier. Foto: Wikimedia Commons samt Privat
  • Tisdag 19 jul 2016 2016-07-19
E-post 2059

SVERIGE Nu kan Nyheter Idag avslöja att artisten Jan Johansen, som nyligen bokades av Sverigedemokraterna till en sommarfestival, i privata konversationer uttrycker sig antisemitiskt. ”Jag vet vilka som kontrollerar media! Rothchild äger Reuters”, skriver han till musikern Danne Machmar på Facebook.

Lördagen den 16 juli berättade konkurrenten Expressen att artisten Jan Johansen var bokad för Sverigedemokraternas sommarfestival i Sölvesborg. När Expressen sökte Johansen för en kommentar förklarade han för tidningen att han inte kände till att SD stod bakom arrangemanget.

– Jag har spelat i Sölvesborg tidigare och var i kontakt med samma arrangör. Jag visste inte om Sverigedemokraterna, säger Jan Johansen till tidningen.

Men Johansens förklaring om att han inte visste om att SD stod bakom arrangemanget kan ifrågasättas. Nu kan Nyheter Idag avslöja vad Johansen skriver till musikern Danne Machmar, kändis från tv-programmet ”Villa Medusa”, i en Facebook-konversation. Där framkommer en annan bild än den Johansen berättat för Expressen.

”Expressen ville pressa mig på kommentar. Jag tycker det är jobbigt. Hur är det för andra artister som ’kommer ut’?” skriver han till Machmar.

Marcus Öhrn: ”Han var helt medveten om vad det är för festival”

Från Sverigedemokraternas sida är det artisten Marcus Öhrn, också känd från bland annat tv-programmet ”Villa Medusa”, som sköter bokningarna. Öhrn har på senare tid även kommit att förknippas med SD då han sjunger i gruppen ”Bedårande barn” där partiledaren Jimmie Åkesson spelar piano. När Nyheter Idag talar med Öhrn understryker han flera gånger att han var tydlig i sin kontakt med Johansen om att det var ett SD-arrangemang det handlade om.

– Det var såhär. Hela bokningen var såhär. Jag frågade honom: ”Kan du spela på SD-festival”? Då sa han såhär: ”Måste jag skriva kontraktet med SD?”. Nej, det behöver du inte göra, sade jag. Du kan skriva med Stoffe på Rundella, så kringgår vi det.

Rundella är ett uteställe och nöjesarrangör i Sölvesborg. Förslaget om att låta Rundella, istället för Sverigedemokraterna, stå för bokningen gick Johansen med på, enligt Öhrn.

– Då sa han: ”Då är det helt okej”.

– Han var helt medveten om vad det är för festival men jag har kört med att vi kan boka genom det här lokala mediebolaget, fortsätter han.

Tog avstånd från SD på Instagram – Fick beröm

Efter att Johansen blivit kontaktad av Expressen och valt att hoppa av SD-festivalen gick han även ut med ett avståndstagande i sociala medier. På Instagram publicerade han en bild med texten ”Jag var bokad till en sommarfestival i Sölvesborg. SD låg tydligen bakom det så självklart stannar jag hemma”.

Tidningen Aftonbladet rapporterade om saken och noterade att Johansen fick beröm av sina fans för ställningstagandet. ”I dessa mörka tider behövs positiva nyheter mer än någonsin. En eloge till dig”, skriver en användare på Instagram.

Machmar nämner bilden på Instagram i Facebook-konversationen och skriver till Johansen ”Här är problemet. Hade du bara bokat av och varit tyst…” varpå Johansen svarar ”Ja den var kanske ogenomtänkt. Blev skraj när Expressen ringde!”.

”Jag vet vilka som kontrollerar media! Rotchild äger Reuters”

Mitt i den mediala uppmärksamheten kände sig Johansen pressad. När Machmar i Facebook-konversationen poängterar att många SD-fans nu känner sig svikna svarar Johansen att det blir fel hur han än gör.

”Ja, förstår att dom blir sura. Bättre att inte göra något. Spelar jag kommer pressen döda mig. Spelar jag inte blir SDare sura. Får skit vad jag än gör! Jag är inte så politisk”, skriver han.

Och det kunde ha stannat med den förklaringen från Johansen. Men sedan kommer kommentaren från Johansen som avslöjar en helt annan sida än den han visar utåt.

”Jag vill inte ha något problem. Jag vet vilka som kontrollerar media! Rothchild äger Reuters”, skriver Johansen till Danne Machmar.

Kommentaren som Johansen skriver anspelar på konspirationsteorier om att judar kontrollerar medier. Familjen Rothschild, som har tysk-judisk bakgrund, förekommer frekvent i antisemitiska konspirationsteorier – inte minst då Rothschild är en förmögen släkt med flera bankirer och finansmän.

Reuters är en välkänd internationell nyhetsbyrå som grundades i London av den tyskfödde Paul Reuter, som också hade en judisk bakgrund.

PLUS: Lyssna på samtalet om konspirationsteorierna: ”Jag vet inte vart jag är på väg med det”

Johansen: ”Jag visste att SD i Sölvesborg hade någon festival”

När Nyheter Idag når Jan Johansen över telefon berättar han att kände till att SD planerar en festival i Sölvesborg. Men han menar samtidigt att han inte uppfattat att bokningen av honom som artist hade med SD att göra.

– Jag visste att Sverigedemokraterna i Sölvesborg hade någon festival. Men att den här sommarfestivalen som jag skulle spela på, att det var Stoffe och Rundella, trodde jag att det var. Jag har spelat för Stoffe tidigare, jag har gjort julkonserter och grejer för honom och jag tycker det skulle vara kul att spela med Marcus och dom där nere. Att det var utanför SD liksom.

Enligt Johansen hade han frågat Marcus Öhrn uttryckligen om det var en SD-festival och fått svaret av Öhrn att SD var ”medarrangör”.

– Och jag sa det till Marcus på telefon, är det här liksom en SD-festival? ”Nej, det är det inte. Dom är medarrangör men Rundella är arrangör för den här sommarfestivalen”. Bra, bara jag inte blir sammankopplad med någon politik eller något sånt där, för det vill jag inte,  sade jag till honom.

Sen berättar Johansen att Expressen ringde och frågade om han skulle spela på SD-festival och då bestämde han sig för att hoppa av.

Du skriver att du är rädd för Expressen? Var du rädd för att få dålig media, eller vad var det om?

– Man måste… jag kan inte ta någon sådan politisk ställning. Jag tar avstånd ifrån det. Jag kan inte… ja det är inte bara media, det är liksom hela min trovärdighet som artist. Jag menar, Marcus har valt att öppet vara Sverigedemokrat, det får stå för honom. Men jag väljer något annat, så att jag är inte Sverigedemokrat.

I den här konversationen skriver du sen: ”Jag vet vilka som kontrollerar media! Rothchild äger Reuters”?

– Ja det där är en privat konversation. Det där är något som han och jag pratar om då i sådana fall. Det är inget jag har en kommentar på. Men det går att söka på nätet efter sån information, om man vill lära sig något om det.

Var det något speciellt du tänkte där, den här kommentaren kom precis efter du sa att du var rädd för Expressen?

– Men det är en privat konversation, den vill inte jag uttala mig om. Det vill inte jag göra offentligt.

Nyheter Idag har även talat med Danne Machmar. Han säger att diskussioner om vilka som äger medier, eller Johansens funderingar om Rothschild och Reuters, är inget som han har ägnat något intresse.

– Faktiskt inte. Han brukar… alltså det där var nog någonting som jag tror han hade sett någonting på, jag vet inte om det var History Channel, det var någonstans han hade läst. Det var någonting. Jag minns faktiskt inte.

Vann melodifestivalen 1995

Artisten Jan Johansen fick sitt stora genombrott när han vann melodifestivalen 1995 med bidraget ”Se på mig”. Även när han fortsatte i Eurovision Song Contest samma år nådde han stor framgång och slutade på tredjeplats. Låten ”Se på mig” låg 15 veckor på svensktoppens förstaplats och 30 veckor totalt på listan.

Nu är Johansen aktuell med albumet ”Trumslagarens pojke”.

PLUS: Lyssna på samtalet om konspirationsteorierna: ”Jag vet inte vart jag är på väg med det”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag