Janne Josefsson sågar SVT efter uteblivna debatten: ”Som en parodi”

Foto: Nyheter Idag / Skärmdump från SVT Play
  • Fredag 10 jul 2020 2020-07-10
E-post 2485

SVERIGE Migrationsminister Morgan Johansson (S) vägrade debattera mot Moderaternas migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard i SVT:s Morgonstudion. Nu får både Johansson och SVT hård kritik och journalisten Janne Josefsson beskriver händelsen som ”en parodi”.
– Det är ju inte bara Morgan Johansson som skjuter sig själv i foten, det är ju tyvärr också SVT, säger Josefsson.

Det var i tisdags som Morgan Johansson och Maria Malmer Stenergard medverkade i SVT:s Morgonstudion för att prata om de brutna migrationsförhandlingarna. I stället för att debattera mot varandra intervjuades de var för sig. Detta för att Morgan Johansson vägrat debattera.

Märkligt blev det när Johansson kom med hård kritik mot Moderaterna utan att Malmer Stenergard fick ge svar på tal – trots att hon satt mittemot.

Efteråt har många reagerat på upplägget och kritiserat Johansson och SVT.

”SVT Nyheter fattar beslut utifrån varje enskild situation. I det här fallet valde de att öppet redovisa att Socialdemokraterna inte ville ställa upp på en debatt. Eftersom de är transparenta med förutsättningarna kan alla tittare själva bilda sig en uppfattning”, skrev SVT i en kommentar till Nyheter Idag.

Twitter förklarade Morgan Johansson att han egentligen ville möta Ulf Kristersson, men att denne inte ställde upp. Vidare ville han inte debattera migrationskommitténs arbete då han själv inte sitter i kommittén.

”Det naturliga är ju att det är kommitteledamöter som debatterar kommitténs arbete, särskilt eftersom det fortfarande pågår. Det är svårt för mig, eftersom jag ju inte sitter där och deltar i de dagliga förhandlingarna”, skrev migrationsministern till sitt försvar.

”En bild av ett tillstånd i landet”

Ämnet togs upp i Sveriges Radios program Studio Ett på torsdagen. Torbjörn Nilsson, politisk reporter på Expressen, anmärkte på att dagens politiker undviker debatt överlag och särskilt med motståndare som anses stå lägre i rang. Han fick medhåll av den mångårige grävjournalisten Janne Josefsson:

– Min erfarenhet är att det har trappats upp till en nivå, och det hör man ju även på Socialdemokraternas representant här (Annelie Karlsson, Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, som också intervjuades), att de är hysteriskt rädda för att på något sätt göra bort sig, att inte kunna klara en debatt, sade Josefsson.

– Jag har en erfarenhet från när jag var programledare för Debatt (i SVT) att man avskydde framför allt att möta vanligt folk, framför allt folk som kanske är beroende av politiken på något sätt, som är berörda av den. I Sverige i dag skulle det vara ett fullständigt otänkbart scenario att tre till exempel anställda inom hemtjänsten skulle få debattera med Stefan Löfven, den socialdemokratiska statsministern.

Josefsson var kritisk till SVT:s beslut:

– Det är ju inte bara Morgan Johansson som skjuter sig själv i foten, det är ju tyvärr också SVT. I slutet när Morgan Johansson ändå angriper den person som sitter mittemot honom i studion, så ska hon inte få svara. För mig är det ju som en parodi. Men det är också en bild av ett tillstånd i landet. Allting handlar ju om kampen över vilken bild man ska få av partiet, eller Sverigebilden och alltihopa, och då vågar man inte riskera.

Stöd Nyheter Idag

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag