Janne Josefssons nya program – åker på roadtrip med taxichaufför

Mohammad Lamari och Janne Josefsson Foto: SVT
  • Tisdag 5 jan 2021 2021-01-05
E-post

Den andra veckan i januari har Janne Josefssons nya program premiär på SVT. Nyheter Idag har pratat med Josefsson som berättar om inspelningen, sina rädslor och sidorna av hans personlighet som inte alltid kommit fram i TV-rutan.

Tisdagen den 12 januari har Janne Josefssons nya program ”Från Hisingen till Casablanca” premiär på SVT.

I programmet åker Janne Josefsson ut på en roadtrip tillsammans med Mohammad Lamari, en taxichaufför med tunisiskt påbrå som precis som Janne har nått pensionsåldern. På vägen pratar de om livet, döden och vad det innebär att bli gammal. De träffar också på den gamle bankrånaren Clark Olofsson.

Idén till programmet kom från en tidigare kollega till Josefsson.

– Jag slutade med Uppdrag Granskning och efter det gjorde jag serien Janne Josefsson. Sen frågade fotografen där mig om jag ville göra en serie med taxichauffören Mohammad Lamari som han hade mött, säger Josefsson till Nyheter Idag.

Han medger också att titeln – ”Från Hisingen till Casablanca” – kom till av misstag.

– Det visade sig att Mohammad var från Tunisien och inte Marocko. Men ”Från Hisingen till Tunis” är ju en mycket sämre titel, säger Josefsson och skrattar.

Janne Josefsson och Mohammad Lamari Foto: SVT

Läs även: Janne Josefsson och Sanna Rough med i Modiris onlineshow

Josefsson berättar att kulturkrockar uppstod mellan honom och Lamari.

– En stor grej var när vi kom till mina föräldrars grav. Han kunde inte förstå varför jag aldrig går dit. Jag tror det är en av dom stora kulturkrockarna: hur vi tar hand om våra äldre. Vi har ju en tanke om att vi ska vara väldigt individuella i Sverige och när andra kommer till ett land där släkten inte betyder någonting – där kan vi snacka om en krock.

Bli prenumerant och läs hela intervjun med Janne Josefsson.

– om sin fobi

– om lusten att komma ut i verkligheten och träffa folk

– om att konfrontera makthavare

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag