Janouch: Har Stefan Löfven redan avgått i smyg?

  • Söndag 23 jul 2017 2017-07-23
E-post 9760

KRÖNIKA Statsminister Stefan Löfven beter sig som en alkoholist. En alkoholist kan inte sköta någonting och det går ut över alla andra. Det går inte tolka tystnaden från Sveriges regering på annat sätt. Nu är det dags för Stefan Löfven att lämna stafettpinnen till någon som kan ta ansvar, menar Katerina Janouch.

Det finns otaliga exempel på när statsminister Stefan Löfven tagit sig tid att kommentera enskilda individers uttalanden och förehavanden. Jag själv är ett exempel, efter att ha beskrivit Sveriges situation i tjeckisk webb-teve. Då uttalade sig Löfven kritiskt och påpekade att jag gjorde ett konstigt uttalande. Likaså bemötte han bilden av svensk kriminalitet som Örebropolisen Peter Springare gjorde. Löfven konstaterade att detta var en bild han inte kände igen. Ingen behövde dra orden ur honom. Inte heller när det handlade om mannen som pekades ut som rysk desinformatör, Egor Putilov. Löfven var snabbt framme och ondgjorde sig offentligt över den skada som kunde ha åsamkats Sverige genom en presumtiv spion.

Nu, när skandalen runt Transportstyrelsen växer dag för dag, är det däremot tyst från Löfvens håll. Han har blivit en vålnad som bara finns i medier i och våra värsta mardrömmar. Men om hans ens lever kan ingen bekräfta. Nu skickas det fram diverse stabsanställda som ger besked att statsministern inte tänker göra något uttalande. Han har inget speciellt för sig, heter det, men tala med sitt eget folk som han är satt att regera, det gör han icke.

Jag har förut jämfört Sveriges tillstånd med hur det är i en missbruksfamilj. De som är runt alkoholisten blir strykrädda och tysta och smyger runt på tå. Man blir medberoende och spelar med i det sjuka spelet. Om Stefan Löfven ska föreställa landsfadern, vill jag ikläda honom rollen som den lynnige despot vars sinne inte fungerar som det ska. Han lämnar familjen vind för våg, gör det som faller honom in. Han är en farsa som kan lämna sin bebis i en varm bil utan att ha öppnat fönstret. Han är föräldern som sticker sin väg och lämnar barnen utan mat på bordet. Han struntar i medborgarna, släpper landet.

Tidigare har det sagts att det vore en barnlek att invadera Sverige. Nu när så många känsliga uppgifter om rikets hemliga angelägenheter ligger och skvimpar i händerna på gud vet vem, har Sverige blivit ännu mer sårbart. Men inte nog med det. Läckorna i systemen, de okrypterade uppgifterna och tillgången till vägar in i informationsflödena kan komma att hota hela EU:s säkerhet.

Att styra ett land då allt fungerar är svårt, men uppgiften är inte omöjlig. Dock är det i krislägen som detta när en riktig ledare uppenbarar sig. Det är inte de fina lugna dagarna som är utmanande, det är de svåra tiderna som visar vem som är man och vem som är mus.

Vad ska han säga, den gode Löfven? Han visste vad han utsatte Sverige för. Han förrådde sitt eget land, sitt eget folk. Han kunde klaga på enstaka individer, då gick munnen varm och lädret var smort. Nu när han själv står med brallorna nere är det tyst från mannen som ska leda folket.

Det enda som återstår är att han lämnar hängmattan och säger det som är det enda logiska konsekvensen av hans beteende: Att han lämnar sin post med omedelbar verkan. Om inte Löfven avgår, eller åtminstone bryter tystnaden, hotar jag att åka ner till Tjeckien för en ny tv-intervju. Den här gången kommer jag påstå att Sverige saknar en statsminister.

Och om inte det hjälper kan vi lägga in en efterlysning på Stefan Löfven i Transportstyrelsens IT-system. Jag har hört att det numera är effektivaste sättet att sprida viktig information till omvärlden. Den så kallade ”omvända signalspaningen”.

Det, om något, borde väl få honom på banan?

FAKTA: Katerina Janouch

Katerina Janouch är återkommande krönikör på Nyheter Idag.

Ibland ger hon tv-intervjuer i tjeckisk tv men för det mesta ägnar hon sig åt sitt författarskap. Det är inte första gången hon käbblar med statsministern i offentligheten.

Just nu är Katerina aktuell med boken "Vapendragerskan". Hon driver även webbtidningen Katerina Magasin.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag