Janouch: ”Jag önskar ett skatteuppror på riktigt”

Katerina Janouch. Foto: Thron Ullberg
  • Måndag 6 Nov 2017 2017-11-06
E-post 11813

KRÖNIKA Ett skatteuppror eller någon slags generalstrejk bland skattebetalare är vad Katerina Janouch föreslår i kölvattnet efter debatten om Leif Östling. Hon ifrågasätter kraftigt hur svenska skattemedel används.

KRÖNIKA av Katerina Janouch

Katerina Janouch är återkommande krönikör på Nyheter Idag. Åsikterna som uttrycks i den här artikeln speglar inte nödvändigtvis Nyheter Idag.

Eftersom Sverige som vanligt bara kan prata om en sak i taget, så pratar alla i dag om Leif Östling och hans skattemiljoner undanstoppade utom behörigt räckhåll från Sverige. Men inte bara det. Även hans kommentar om att man inte får så mycket för sina skattepengar har hamnat i hetluften.

Enligt Svenska Dagbladet, som publicerar en TT-artikel, ”sågas” Östlings uttalande på Twitter. När blev den högborgerliga dagstidningen vänsteraktivist? Östling sågas inte alls. Tvärtom förstår många exakt vad näringslivstoppen menar, inklusive mig själv. Att Östling dessutom inte gör något olagligt sätter det hela i ännu märkligare dager. Men visst. Jag räknar kallt med att vi nästa söndag får ett specialinsatt Uppdrag Granskning där tex Margot Wallströms hyra granskas lika minutiöst. För du har väl inte missat att vår stenrika utrikesminister bor för 32 kronor i månaden och undviker att skatta i Sverige så mycket det går?

Sverige beter sig i övrigt som en bortskämd snorvalp som har så mycket pengar att man förlorat kontrollen över vart de går och istället för att bete sig förnuftigt, väljer att slösa resurserna på fullständiga absurditeter. Eller vad sägs om att skänka en del av våra surt ihopslitna skattekronor till Palestina, som belönar barnamördare med livstidslön?

Den svenska regeringens generösa bistånd till Palestinska myndigheten (PA) gör det möjligt för dem att öronmärka en betydande del av sin budget för terrorism. Palestina är en av de största mottagarna av svenskt bistånd, 1,5 miljarder kronor är avsatta till PA för åren 2015-2019. Ovillkorade pengar till en stat med omfattande korruption, strukturellt förtryck av kvinnor, homosexuella och låg respekt för mänskliga och fackliga rättigheter samt förstås utövande av terror.

Men inte nog med det. 2016 slösades också sex miljarder, lågt räknat, på så kallade ”ensamkommande barn”, det vill säga män med visdomständer och skägg som å det grövsta utnyttjat vårt snälla svenska bidragssystem.

Dont get me started kring vad mer våra skattepengar slösas på! Annat vi också mer får för att vi plikttroget betalar miljarder i skatt varje månad är genusvetenskap, som likt cancer infekterat i princip alla offentliga myndigheter, institutioner samt utbildningsväsende i Sverige. Plus arbetsmarknadsåtgärder med satsning på jobbcoacher, som kostat tre miljarder, men som renderat totalt tre jobb. Tre miljarder, tre jobb – alltså en skattemiljard per jobb.

Våra skattepengar finansierar också tvivelaktiga organisationer som äter bidragspengar likt afrikanska gräshoppor, könsseparerade religiösa friskolor, menskonst i tunnelbanan, kanske snart en livstidsanställd levande person som konstinstallation.

Vad vi däremot inte får: Trygg ålderdom för dem som byggt Sverige. Garanterad förlossningsplats för alla födande kvinnor. Förlossningssjukhus i glesbygder. Bra och fungerande poliskår som får bukt med kriminalitet och som kan lösa brott. Nu läggs 13 våldtäktsärenden per dag ner. LSS-stöd till svårt sjuka (bättre att lägga pengar på menskonst i tunnelbanan!) Barn som får sina operationer i tid. Cancersjuka som prioriteras. Barn- och ungdomspsykiatri som fungerar. Ett rättsväsende som sätter ner foten. Listan kan göras lika lång som antalet miljoner Östling dragit in till statskassan och lika många som Wallström undanhållit.

Jag är less och önskar ett skatteuppror på riktigt. Eller något slags generalstrejk. Affären Leif Östling sammanfattar på ett absurt sätt en stor del av vansinnet som pågår i Sverige idag.

Vi kallar det ett skattetryck i världsklass.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag