Janouch och Springare hoppar av manifestation: ”Ett syfte jag inte står bakom”

Peter Springare och Katerina Janouch. Foto: Nyheter Idag samt Thron Ullberg
  • Torsdag 20 apr 2017 2017-04-20
E-post 2359

STOCKHOLM Både författaren Katerina Janouch och polisens brottsutredare Peter Springare ställer in sin medverkan i en planerad manifestation som var tänkt att äga rum den första maj i Stockholm. Detta eftersom de är osäkra på vad det egentliga syftet med arrangemanget är. – Jag och Peter har pratat om detta och han är inne på samma linje som mig, säger Janouch om beslutet.

Den första maj var det tänkt att Peter Springare och Katerina Janouch skulle medverka i en manifestation med det uttalade syftet att uppmärksamma den ansträngda situationen för polis och blåljuspersonal. Både Springare och Janouch är krönikörer på Nyheter Idag och är aktiva i samhällsdebatten, inte minst i frågor som rör brottslighet, trygghet och yttrandefrihet.

Men under torsdagen bekräftar både Janouch och Springare att de hoppar av manifestationen. Beskedet kommer i princip omedelbart efter att tidskriften Expo uppmärksammar att två personer som står bakom arrangemanget gillar högerextrema sidor på Facebook. Janouch berättar över telefon att hon väljer att avbryta sitt deltagande i manifestationen.

– Jag hoppar av därför att jag upplever att syftet är otydligt. Det har varit bristande information och rörigt. Överhuvudtaget tycket jag mycket är oklart och det känns varken professionellt eller tryggt. Jag vet inte längre vad det egentliga syftet är med allt det här, säger Katerina Janouch.

Tidskriften Expo berättar att några av de inblandade förefaller vara ideologiskt på ytterkanten. Har det påverkat ditt beslut?

– Självklart påverkar det mitt beslut om min medverkan är tänkt att utnyttjas i ett syfte jag inte står bakom.

Kunde du inte kollat detta innan du tackade ja?

– Jag försökte så gott jag kunde, men informationen har varit så rörig så det har varit svårt att få en uppfattning. Som sagt, jag tackade ja för jag har länge velat uppmärksamma situationen för polis och annan blåljuspersonal.

Om det nu var rörigt och du var osäker på det hela, varför tackade du då ja?

– Därför att jag initialt fick ett bra intryck av arrangemanget och trodde det var för ett gott syfte.

Janouch poängterar samtidigt att både hon och Springare i framtiden kommer uppmärksamma villkoren för blåljuspersonal, samt arbeta för ett tryggare Sverige, men att det då får ske under former de själva har kontroll över.

– Jag och Peter har pratat om detta och han är inne på samma linje. Vi kommer fortsätta arbeta för att uppmärksamma de här frågorna, med fokus på trygghet och ordning och reda i samhället. I synnerhet är kvinnoperspektivet viktigt för mig, det är förfärligt att så många kvinnor känner sig så otrygga som de gör och att viss typ av kriminalitet verkar så svår att få bukt med.

Peter bekräftar över SMS att han hoppar av manifestationen och att han även bestämt sig för att ”skita i alla grupper hit och dit”.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag