Janouch slår tillbaka mot Pocketshop: ”Otroligt föraktfullt” att kalla folk för trollsvans

Katerina Janouch. Foto: CC Thron Ullberg
  • Måndag 4 dec 2017 2017-12-04
E-post 975

STOCKHOLM ”Det är ju fruktansvärt förnedrande”, säger Nyheter Idag-medarbetaren Katerina Janouch om inköpschefen Zandra Weldon på Pocketshop efter att Weldon kommenterat Janouchs fanbase som ”trollsvans”. Janouch menar att Pocketshop med flit gömmer undan hennes böcker i butikerna, men Weldon säger att Janouch ”helt på egen hand skjutit sitt författarskap i sank”.

FAKTA: Katerina Janouch

Författaren Katerina Janouch är krönikör på Nyheter Idag. Hon är just nu aktuellt med boken Vapendragerskan som kan köpas i handeln.

Det är i nuläget något oklart om den går att köpa hos Pocketshop.

Varför säljer inte Nyheter Idag-medarbetaren och författarinnan Katerina Janouchs böcker särskilt bra i kedjan Pocketshop? Frågan har mynnat ut i ett infekterat gräl mellan Janouch och återförsäljaren. Janouch hävdar att Pocketshop gömmer undan hennes böcker i butik, men inköpschefen Zandra Weldon uppger för Aftonbladet att folk helt enkelt inte är intresserade av Janouchs böcker.

”Sant är däremot att vi har betydligt färre ex än tidigare av henne inne då hon helt på egen hand skjutit sitt författarskap i sank så att kunderna inte längre efterfrågar hennes böcker i samma utsträckning”, skriver Weldon till Aftonbladet.

När Nyheter Idag talar med Janouch känner hon inte alls igen den bild som Weldon ger. Tvärtom menar hon att böckerna säljer hur bra som helst.

– Mina böcker säljer alldeles utmärkt. Mina böcker har faktiskt aldrig sålt så bra som just nu.

Janouch förklarar att hon får försäljningsstatistik med jämna mellanrum och att det är därför hon vet att hennes böcker säljer bra. Däremot kan det stämma att böckerna inte säljer lika bra via just Pocketshop, men den förklaringen beror på Pocketshop själva, säger författarinnan.

– På Pocketshop säljer jag kanske inte lika bra. Men jag har noterat att Pocketshop gömt undan mina böcker så det är klart att de inte säljer lika bra där. De själva skapar ju en icke-försäljningssituation för mig.

Hur vet du att de gömmer undan dina böcker?

– Jag har varit inne och kollat. Och mina böcker har de ställt långt ner och undanskymt. De har ansträngt sig ganska duktigt för att inte lyfta mina böcker, från att de faktiskt har lyft dom till att dom de senaste åren sett till att stoppa undan dom.

Butikerna på Fridhemsplan, Götgatan och Arlanda har Janouch själv kollat, säger hon. Just på Arlanda kollade hon så sent som för ett par veckor sedan. Hon har även fått meddelanden över sociala medier från sina läsare om att Pocketshop gömmer undan böcker och ett exempel är just från Arlanda.

”Förakt för arbetarklassen”

Enligt inköpschefen Weldon på Pocketshop har en trollsvans gått till attack i sociala medier mot Pocketshop. Hon skriver även till Aftonbladet att ”kontentan är att trollfabriken åter glatt fabricerar en historia som sedan sprids i form av att de nu bombarderar våra sociala medier med recensioner och allmänt gormande om yttrandefrihet och DDR-fasoner, helt faktaresistenta när andra människor påpekar det jag just skrivit här ovan”.

– Jag förstår att folk blir upprörda. Det finns ingen trollfabrik, det där är ett väldigt fult grepp. Däremot har jag sett hur #jagärhär mobiliserar sin styrkor för vad de kallar ”nyansera debatten” och därför har de gått in på Pocketshops webbsida och gett dom höga betyg för att stötta Pocketshop på samma sätt som de stöttade en våldtäktsdömd kille.

– Jag tycker att pratet om trollsvans är att förnedra vanliga privatpersoner som blir upprörda för att företag sätter sig över dom och hindrar dom från att ta del av de produkter de vill ha. Det tycker jag är otroligt föraktfullt uttryckt. Kallar hon sina kunder på Pocketshop för trollsvans och så? Det är ju ett förakt för arbetarklassen som vänstern och så kallade goda människor gärna uppvisar.

Hon säger också att du har skjutit ditt författarskap i sank alldeles själv och att trollsvansen uppenbart inte är de mest hängivna läsarna?

– Men det är ju fruktansvärt förnedrande. Det är ju så föraktfullt så det inte är klokt. Jag kan tala om för dig att jag är den trettionde mest utlånade författarinnan på svenska bibliotek 2016. Så det kan hon ju stoppa… i… i sin mun.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag