Janouch talar ut om avgångskravet: ”DN har tappat fullständigt under Wolodarski”

Katerina Janouch slår tillbaka mot DN:s försök att stoppa hennes böcker från att bli utgivna. Nu kräver hon Wolodarskis avgång.
  • Torsdag 12 jan 2017 2017-01-12
E-post 2711

STOCKHOLM Nu berättar Katerina Janouch för Nyheter Idag varför hon tycker att Peter Wolodarski ska avgå som chefredaktör för DN. Hon förklarar även att hon tycker svenskar är fega som inte vågar gå emot PK-normer. – Vi har ingen riktig konfliktkultur där man kan tycka olika, utan höjer någon rösten är det katastrof och man måste gå i terapi i tre år.

Det stormar runt författaren Katerina Janouch. Nyligen gästade hon ett tjeckiskt tv-program där hon berättade om sin syn på Sverige. Bland annat tog hon upp problem relaterade till invandring, något som fick kulturskribenten Hynek Pallas på Dagens Nyheter att reagera kraftigt. Efter det har Janouch replikerat på kritiken från Pallas, men Dagens Nyheter nöjde sig inte med det.

DN-hämnden: Stoppa Janouch från att ge ut nya böcker

Dagens Nyheter har tagit bråket ett steg längre och vänt sig till Piratförlaget som ger ut Katarina Janouch böcker. Visserligen var systertidningen Expressen före DN med att få en kommentar från piratförlaget, men det hindrar inte PJ Anders Linder att i ett blogginlägg hos Axess kraftigt kritisera förfarandet och kalla det ”angiverijournalistik”.

Blogginlägget, som starkt ifrågasätter DN:s försök att stoppa Katerina Janouch från att ge ut nya böcker, var så pass känsligt för tidningens kulturchef Björn Wiman att det riktades krav mot PJ Anders Linder att ändra i texten. Men varken PJ Anders Linder eller Katerina Janouch backar, de tycker det är fel att förfölja människor på grund av deras åsikter.

Under torsdagen publicerar Janouch ett långt inlägg på Facebook där hon kräver att Peter Wolodarski, chefredaktör på Dagens Nyheter, ska avgå. När Nyheter Idag talar med Janouch förklarar hon vad som händer om Wolodarski får sparken.

– Han får väl börja från scratch som alla andra, eller får han leva som dissident… nä men allvarligt talat. Han får väl börja som riktigt journalist och ta reda på hur verkligheten ser ut. Han skulle kanske kunna ha ett debattprogram i teve om värdegrund och agendasättande journalistik, resonerar Janouch.

Vad har du fått för reaktioner på utspelet?

– Jag har fått 98 procent kärlek. Människor är lättade, glada och tacksamma. De tror knappt att det är sant. De hoppas att det ska bli början på ett sundare debattklimat där vi kan diskutera sakfrågor utan att smutskasta varandra och där vi kan respektera varandra och prata om de problem vi har. Sverige har en rad problem som vi måste ta i itu med.

– Vi har en problematik i hur det offentliga samtalet förs och hur det fria ordet hanteras. Vad man får säga och inte säga och i vilka forum och så. Det har skapat en otroligt rädsla för människor att uttrycka sina känslor om samhällsutvecklingen.

Du har varit relationsexpert och diskuterat ämnen som tidigare kan ha ansetts känsliga. Ser du någon likhet med den här debatten?

– Ja, jag har själv dragit paralleller till känsliga ämnen i den här debatten och att faktiskt våga utsätta sig själv för obekväma situationer. Jag är van vid detta sen jag var elva år när jag blev mobbad och utsatt i skolan som invandrare i Sverige, det gav mig en otrolig revanschlust. Min pappa blev också illa behandlad som oliktänkande, jag inspirerades av hur rebellisk han var och vilken humor och vilket jävlar anamma han hade i sin hantering av det hela. Han hånade överheten, var olydig och inte rädd för auktoriteter. Det är en egenskap som är ovanlig i Sverige. Svenskarna är på det sättet ett väldigt nedtryckt folk i sina arbetsmiljöer och i företagskulturer. Man vågar inte sätta sig upp mot överheten.

– Det blir så otroliga stormar när folk säger ifrån. Vi har ingen riktig konfliktkultur där man kan tycka olika, utan höjer någon rösten är det katastrof och man måste gå i terapi i tre år.

Janouch menar att hennes bakgrund är en starkt bidragande orsak till varför just hon kommit att hamna i debattens mittpunkt. Det har inte bara med hennes åsikter att göra, utan även att hon vågar uttrycka dom.

– Vi östeuropéer har ett annat tonfall. Folk har uppfattat mig som aggressiv, men jag är snäll. Du vet, man tar till lite högre tonläge, raljerar lite och är barsk. Jag har inte förstått att folk uppfattat mig som så arg, jag har inte tyckt att jag är arg.

Under hösten möttes Peter Wolodarski och Göteborgs-Postens Alice Teodorescu i SVT Agenda. Kritiker i sociala medier kom att uppfatta Wolodarski som en rädd skolpojke och Teodorescu som en mästrande mamma. Och det är den attityden som Janouch menar att Sverige behöver.

– Det behövs en murbräcka för att få stopp på det mesiga klimatet. Ska Sverige fortsätta vara en Roy Andersson-kuliss i våra mentaliteter?

Generellt är Janouch kritisk mot de flesta dags- och kvällstidningar, men hon anser att Dagens Nyheter är den som tappat mest i anseende och förtroende.

– De är för fan värre än vilken slasktidning som helst. Idag finns det ju ingen resning, det finns ingen Herald Tribune i Sverige som är någon slags tidning med klass. Vi har fortfarande Svenska Dagbladet i viss mån som håller någon slags standard, även Göteborgs-Posten verkar lovande. Men vi saknar en riktig ansedd intellektuell publikation som verkligen är respektfull.

– I dagspressbranschen är ju alltihopa en enda klickokrati med kändisar och utvik och ”Rickard, 47, blev kränkt av ett kvitto på Max”.

Du tycker att DN har tappat sitt anseende, hur då?

– DN har tappat fullständigt under Wolodarski, skulle jag vilja säga. Därför tycker jag han ska avgå, för DN ska få chansen att kunna segla tillbaka som något slags galjonsskepp bland svenska tidningar. Han har ju vulgariserat det här totalt. Det sista bottennappet var ju den här kritiken av liberala ledarskribentkvinnor. Det var något fruktansvärt, de tog in någon gammal kommunist som verkar vara en förbittrad vänsterman med genuskomplex som ska gå på alla starka kvinnor, vad är det för någonting? Totalt oseriöst, populistiskt och kvinnofientligt.

– Jag har förutspått att Wolodarski kommer få sluta i år. Precis som jag förutspådde Brexit och Trump.

Katerina Janouch är aktuell med ”Hudhunger”, den första delen i den erotiska trilogin om författaren Rosanna Wilde. Du kan beställa boken hos Adlibris genom att klicka här!

Kommer Wolodarski tvingas avgå i år?
6503 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag