Janouch totaldominerar med 10 titlar på 20 i topp-lista på barnböcker

Katerina Janouch dominerar stort med sina böcker på försäljningstoppen hos Bokus.
  • Torsdag 19 jan 2017 2017-01-19
E-post 2854

STOCKHOLM Författaren Katerina Janouch toppar försäljningen av barnböcker från 0 till 3 år. Totalt innehar Janouch 10 titlar på 20 i topp-listan samt att en av hennes böcker med titel ”Ingrid ska resa” toppar som bästsäljare. Detta enligt bokförsäljaren Bokus som presenterar statistik över förra veckans försäljning. – Jag är rörd och tacksam och jag tycker det är roligt att mina böcker hittar allt fler läsare, säger Janouch till Nyheter Idag.

Det var på tisdagen den 10 januari förra veckan som Katerina Janouch mötte kritik från Hynek Pallas på DN Kultur. Bakgrunden var att Janouch gett en bekymrad bild av Sverige till en tjeckisk TV-kanal, inte minst vad gäller effekterna av den stora invandringen till Sverige. Janouch slog tillbaka och till slut krävde hon DN:s chefredaktör Peter Wolodarskis avgång, något Nyheter Idag intervjuat Janouch om.

Nu visar det sig att det kan vara mycket lönsamt att bråka med Dagens Nyheter, Peter Wolodarski och inte minst att våga ha en avvikande åsikt. Efter att Janouch uppmärksammats, men även mött hård kritik, har hennes barnböcker kommit att dominera 20 i topp-listan för böcker 0 till 3 år hos återförsäljaren Bokus. Totalt innehar Janouch 10 av titlarna på listan, alltså hälften av böckerna.

Statistiken är enligt Bokus hemsida mätt vecka för vecka och nuvarande siffror avser försäljningen från föregående vecka.

Janouch: Läsandet viktigt för barn

När Nyheter Idag talar med Janouch gläds hon över att hennes böcker är populära. Även om den ökade försäljningen troligen kan relateras till de senaste dagarnas debatt, förklarar hon att det finns en bra uppsida med att fler köper barnböcker.

– Oavsett hur min ekonomi har sett ut har jag alltid sett till att mina barn fått böcker att läsa eftersom det är det viktigaste man kan ge dom små. Det viktigaste är att leda in dom i litteraturen, därför att ett folk som tar reda på fakta och kunskap och som är kritiskt tänkande, det folket kan man aldrig köra med.

Janouch menar även att bokläsandet är ett utmärkt verktyg för integration. Genom böcker lär man sig inte bara språket, utan man får även viktig kunskap om samhället som man har nytta av i livet, poängterar hon.

– Jag har alltid sett det som det viktigaste i mitt föräldraskap att lära mina barn att läsa och att ge vidare stafettpinnen, att böcker blir en del av deras liv. Nu ser jag med glädje att föräldrar i Sverige verkar känna detsamma.

Böckerna om Ingrid, som Janouch har författat, ges ut i fler länder, bland annat Tyskland, Norge, Danmark, Finland, Tjeckien och Kina.

Toppsäljande barnböcker ålder 0 till 3 hos Bokus vecka 2

1. ”Ingrid ska resa”, av Katerina Janouch
2. ”Min pottkalender”, av Karin Sundby
3. ”Ingrid och Ivar leker”, av Katerina Janouch
4. ”God natt Ingrid”, av Katerina Janouch
5. ”Första visboken : med ljudmodul”, av Catarina Kruusval
6. ”Mina första år”, av Lena Thunell, Elsa Beskow
7. ”Knacka på!”, av Anna-Clara Tidholm
8. ”Ingrid och Ivar letar spöken”, av Katerina Janouch
9. ”Ingrid och pappa”, av Katerina Janouch
10. ”Ingrid och Bassiluskan”, av Katerina Janouch
11. ”Ingrid vill bada”, av Katerina Janouch
12. ”Ingrid och Ivar. Färger”, Katerina Janouch, Mervi Lindman
13. ”Pompes rockband – Peka, lyssna”, av Magali Le Huche
14. ”Musik – Peka, lyssna”, Marion Billet
15. ”Ingrid har plåster”, av Katerina Janouch
16. ”Ingrid och Ivar på skattjakt”, av Katerina Janouch, Mervi Lindman
17. ”Pekboken : för lite finare barn”, av ingen uppgift
18. ”Äntligen bajs!”, av Camilla Lundsten
19. ”Var bor du lilla råtta? : Ellen och Olle sjunger”, av Britt G Hallqvist
20. ”Vem kommer nu?”, av Stina Wirsén

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag