Janouch: ”Wolodarski främsta symbolen för hyckleri, åsiktsförtryck och självutnämnd moraldomstol”

Peter Wolodarski. Foto: Nyheter Idag
  • Måndag 19 feb 2018 2018-02-19
E-post 3602

KRÖNIKA Katerina Janouch upprepar sitt tidigare krav om att DN-redaktören Peter Wolodarski borde avgå. I en svavelosande krönika går hon nu till attack mot Wolodarski efter han beklagat sig över ett tystare samtalsklimat, något som Janouch menar beror på Wolodarski själv.

KRÖNIKA av Katerina Janouch

Detta är en krönika och inte en nyhetsartikel. Åsikterna som framförs är Katerina Janouchs egna, men delas i stort av Nyheter Idag.

Janouch är förutom krönikör på Nyheter Idag även författare, samt driver den egna sajten Katerina Magasin.

”Alla har blivit räddare. Och tystare. Och mer samstämmiga. I dagens debattklimat törs ingen sticka ut av skräck för att bli lynchad”.

Man skulle kunna tro att det är jag själv som beskriver det sjuka svenska debattklimatet, i raseri över att vettiga samtal ständigt dränks av imbecilla förolämpningar, tystande av kritiker och naziststämpling av alla som vågar kritisera Sveriges vansinniga ut- och avveckling.

Men orden är Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski, med vilka han i lördags presenterade en krönika av skribenten Bengt Ohlsson. Ohlsson har, som en sen spelare på bollen, yrvaket konstaterat att Åsiktskorridoren fortfarande finns och att bland annat jag och Marcus Birro stötts ut ur etablissemangets kvalmiga jasägarvärme, varningsexempel så skräckinjagande att en icke namngiven förlagsredaktör inte vågar knysta ett endaste kritiskt ord i opposition mot den rådande samhällsordningen utan att riskera samma slags utanförskap – som samtidigt uppges vara det värsta straffet som kan drabba en aktör i mediebranschen, kanske överlag.

Man har ju väntat på ögonblicket när det uppblåsta politiskt korrekta gänget på Dagens Nyheter med Wolodarski i spetsen ska inse att spelet är förlorat, att folk tröttnat på deras lögner och fejkade narrativ av vad som sker i landet. Man har väntat på deras kappvändande, när de ska positionera om sig. Man har väntat på ögonblicket när dessa verklighetsförnekande individer ska erkänna att de själv varit arkitekter till den fullständigt bisarra situation, som det svenska offentliga samtalets dikeskörning är. När Wolodarski ska inse att den tidning han leder hetsat, smutskastat och brunmålat alla som inte tyckt precis som han och hans kuvade fisförnäma redaktörer.

Dagens Nyheter med Wolodarski vid rodret har kommit att bli den främsta symbolen för hyckleri, åsiktsförtryck och i allra högsta grad inte bara en tidning utan också en självutnämnd moraldomstol över åsikter som inte passar den rödgröna agendan. Man har länge profiterat på att kasta människor åt vargarna – cyniskt, kallblodigt, beräknande.

Dagens Nyheter skulle utan problem kunnat vara Pravda, ett språkrör för en totalitär regim, så duktig är man på att omyndigförklara och just lyncha oliktänkande, till exempel sverigedemokrater. Jag minns till exempel hur Wolodarski upplät sidor till ett riktigt äckligt reportage av Björn af Kleen i mars 2016. ”Vreden på Östermalm” löd rubriken och där hängdes paret Ulf Adelsohn och Lena Liljeroth ut som rena rama rasisterna. Brottet? De erkände, intet ont anande, att de ibland läste alternativmedia!

Drevet mot paret Adelsohn/Liljeroth som orkestrerats av DN var vidrigt. Ogenerat bidrog man till polariseringen och motsättningar mellan människor, och ökade samtidigt på skräcken att säga något som inte var helt kosher. Eller låt oss kika på reportaget ”Så dör det liberala arvet i Göteborg” från december 2016, där flera kvinnliga ledarskribenter med Alice Teodorescu avrättas lustfyllt av Dagens Nyheters reporter Mattias Hagberg, ännu en dansande apa i Wolodarskis koppel. ”Vad är det som händer med det svenska opinionsklimatet? Håller liberala ledarsidor på att falla för högerpopulismens sirensånger?” utbrister han redan i ingressen och sedan följer en enda lång brunsmetning av de utpekade.

Wolodarski sitter på Twitter, med ett konto fullt av tusentals köpta, falska följare, och blockerar varenda person som vågar säga emot honom. Smaka på det! Chefredaktören på Sveriges största, mest pompösa tidning, är en så ryggradslös medieman att han inte vågar ta debatten med en meningsmotståndare. Han har självklart blockerat mig. Wolodarski gömmer sig i sitt skyddade elfenbenstorn, förstör livet för människor bortom sitt skyddade rum och ojar sig sedan över att alla har blivit räddare.

Ja du Peter, jag kan berätta för dig vad din förföljelse och demonisering kan kosta en individ. Det kostar hälsa, inkomster, anseende, vänner, en plats i samhället, en karriär. I värsta fall, om personen är minsta svag, kan man bli så knäckt att man går under. Människor blir sjuka och dör av den typen av åsiktsförföljelse som du och dina hejdukar ägnar er åt.

Wolodarski skriver själv om rädslan att bli lynchad och det är lustigt att han inte ser hur hans egen tidning gång efter annan lynchar människor, hur man drevar, förtalar, intrigerar och tystar. Därför att stora medier faktiskt har en enorm makt, och negativa skriverier leder till allvarliga konsekvenser för individer som saknar möjligheten att försvara sig på samma premisser. För så mentalsjukt är Sverige, att sanningen anses farlig och måste tystas, och att avvikande åsikter – det vill säga när man inte vill tramsa med i mediernas lögner – är livsfarligt för en människas existens.

I jakten på klick har man inga problem med att fullständigt tillintetgöra enskilda personer, nästan för att statuera exempel. Som man försökte göra med mig. Som man nu vill göra med journalisten Egor Putilov. Som man gjorde med den tidigare DN-medarbetarens som skriver under pseudonymen Julia Cesar.

I januari 2017 krävde jag att Peter Wolodarski skulle avgå, då jag ansåg hans styre av Dagens Nyheter vara skamligt. Det anser jag fortfarande, kanske ännu mer nu när läget skärpts ytterligare i Sverige, samtidigt som det sjuka debattklimatet kvarstår. I ett demokratiskt land med 250 års yttrandefrihet ska man inte kunna tysta och jaga människor genom hat och godtycke. Mediemakt måste förvaltas med respekt, inte missbrukas så att ett helt samhälle blir lidande. För det är tyvärr det som skett.

Genom att strypa viktiga röster har Wolodarski starkt bidragit till att politiker kommit undan med att rasera Sverige. Du är direkt bidragande till vår samhälleliga katastrof, Peter Wolodarski. Därför borde du ha den goda smaken att snarast tacka för dig.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag