Japan återstartar reaktor – efter tolv år

Takahamas kärnkraftverk. Bild: Hirorinmasa - 自ら撮影/CC BY-SA 3.0
  • Söndag 17 sep 2023 2023-09-17
E-post

Den japanska kärnreaktorn Takahama 2 återstartas nu efter att ha varit avstängd i tolv år, sedan Fukushima-katastrofen 2011, rapporterar Japan Times.

Den 11 mars 2011 drabbades kärnkraftverket Fukushima i Japan av ett haveri efter att en tsunami, utlöst av en jordbävning, slagit ut de reserveneratorer som stod för kylningen av verkets rektorer.

Haveriet ledde till partiella härdsmältor och vätgasexplosioner, men också till att alla utom 2 japanska reaktorer stoppades och beslut om att avveckla kärnkraften i Tyskland, Schweiz och Belgien.

Takahama 2 sattes i kommersiellt bruk 1975 och är Japans näst äldsta reaktor efter Takahama 1, som återstartades i juli i år. Återstarten av Takahama 2 innebär att tolv japanska reaktorer har återstartats efter Fukushima-katastrofen.

I Sverige har statliga Vattenfall meddelat att det är för dyrt och riskabelt att återstarta de i förtid nedlagda reaktorerna Ringhals 1 och 2, som stängdes av 2020 respektive 2019.

Läs även: Busch: Ingen återstart av Ringhals

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag