Järnrör nytt vapen mot tiggare på Stockholms centralstation: ”Ineffektivt med ordningsvakter”

I centrala Stockholm har det länge varit populärt att använda järnrör för att lösa problem. Foto: reddit.com
  • Måndag 30 mar 2015 2015-03-30
E-post 385

STOCKHOLM Bågformade stålrör är det nya vapnet mot tiggare på Stockholms centralstation. – Den har blivit en samlingsplats för den här grupperingen som tyvärr är ordningsstörande mellan varven, säger fastighetsbolaget Jernhusens pressansvarige Cecilia Granath till Nyheter Idag.

För snart en vecka sedan utsattes Stockholms stad för en kritikerstorm efter att Dagens Nyheter avslöjat att man satt upp staket under en trappa – allt för att hindra uteliggare från att sova där.

Enligt Bo Höglund, parkingenjör på Stockholm stad, har boende i området känt sig otrygga och Stefan Holmén, närpolischef på Kungsholmen, bekräftade även för Dagens Nyheter att både tiggare och missbrukare uppehållit sig vid trappan.

– Det har varit folk som ringt och varit förbannade som inte uppgett sina namn. Den där platsen har varit ökänd i många år som tillhåll för missbrukare och bostadslösa. De senaste månaderna har det varit EU-migranter där också, förklarade Stefan Holmén till Dagens Nyheter.

Problematiken är dock inte unik för en trappa på Kungsholmen. På Stockholms centralstation har man länge haft problem med folksamlingar som står i vägen för resenärer som ska in eller ut från stationen, och som även skapar bråk. Därför har Jernhusen, det statliga företag som äger och driver fastigheten, nu försökt hitta en lösning på problemet.

Centralstationens nya vapen mot tiggarna: järnrör

Vid de stora fönster som vetter ut mot Klarabergsgatan och Cityterminalen har man satt upp stora och bågformade rostfria stålrör. Rören, som mest liknar cykelställ, är tänkta att förhindra tiggare från att samlas och sätta sig i fönstren.

– Det har tyvärr på senare tid blivit mer och mer bråk på den här ytan. Stökigt och rörigt och vakterna har oftare fått göra ingripanden för att lugna ner situationerna, säger Cecilia Granath, pressansvarig på Jernhusen, till Nyheter Idag.

Cecilia berättar att Jernhusen vill att stationen ska vara trevlig för alla, det är trots allt en offentlig plats, men att situationen med ordningsstörande moment vid utgången blivit ohållbar.

– Den har blivit en samlingsplats för den här grupperingen som tyvärr är ordningsstörande mellan varven, fortsätter hon.

Stort problem, inte bara i Stockholm

Stockholm är inte den enda platsen i landet vars resecentrum dragits med problem som uppstår när grupper av icke-resenärer väljer att störa ordningen på platsen. I december förra året berättade bland annat corren.se om hur Jernhusen i Linköping försökt sätta stopp för tiggare och missbrukare som använder deras lokaler.

– Det är ju så att det här är en situation som finns överallt i hela Sverige, inte bara på stationerna. På Stockholms centralstation har vi inte mycket personer som går runt och tigger, däremot ser vi att en del av de här personerna som står innanför dörrarna tillhör det umgänget, berättar Granath.

När Nyheter Idag frågar henne om varför man inte låter ordningsvakter avhysa dem som stör, svarar hon att det är något som de redan försökt med.

– Det har gjorts, men ingripandena har skett oftare. Det blir väldigt oeffektivt att ha en ordningsvakt placerad på en yta när stationen är så stor och de behöver patrullera runt hela tiden. När man kommer till en nivå där situationen går lite för långt, det är där vi måste agera.

”Typ som att bajsa i sin egen pool för att inte fel personer ska komma och bada?”

På sociala medier är meningarna delade gällande om Jernhusen handlat rätt eller inte. Användaren macka_a på den sociala webbnyhetssidan Reddit skriver bland annat att Jernhusens agerande är att likställa med att bajsa i sin egen pool för att inte fel personer ska komma och bada i den. En annan användare, stn1337, som även påstår sig tala för den svenska Redditcommunityn Sweddit, menar att tanken är bra men att den inte kommer att nå ända fram.

– Vi, Sweddit tycker att det här är bra. Vi tycker dock att Sverige målar in sig i ett hörn genom att prata om vårt öppna hjärta samtidigt som man inte vill se eller hjälpa tiggarna. Patetisk dubbelmoral.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag