Jättedemonstration mot nerläggning av BB i Karlskoga: ”Gör om och gör rätt”

Foto: Facebook
  • Lördag 15 jun 2019 2019-06-15
E-post 344

KARLSKOGA På lördagen kom närmare 5 000 personer till demonstrationen mot stängningen av förlossningsavdelningen på Karlskoga lasarett, något som Karlskoga tidning var först att rapportera om. Under demonstrationen talade bland annat Nikke Ström, basist i Nationalteatern.

Stängningen av BB har skapat en proteststorm i Karlskoga. I kommunen bor 30 000 invånare – när demonstrationen startade från torget i Karlskoga var 4 200 med i tåget, uppger Karlskoga tidning.

Under vägen mot demonstrationstågets mål utanför Karlskoga lasarett anslöt fler och nästan 5 000 var med när man kom fram.

Innan man tågade iväg höll Nationalteaterns basist Nikke Ström, bördig från Karlskoga, ett tal där han läste upp hälsningar från prominenta Karlskogabor som protesterade mot nerläggningen. Själv sade Ström: ”Gör om och gör rätt”.

Beskedet om nerläggning har kommit som en blixt från klar himmel och har verkställts snabbt – trots att Karlskoga haft fullt I slutet av maj fick personalen beskedet. Två veckor senare, på lördagen vid klockan 12, tog BB i Karlskoga in sitt sista familjepar.

Brist på neonatalvård, läkare och personal generellt har angetts som skäl för nerläggningen av Gill Kullberg, ansvarig chef på Region Örebro.

– Jag förstår att de är besvikna, för det här hade de inte räknat med. Men jag vill också vädja till förståelse för beslutet, för det handlar om att vi ska kunna erbjuda en riktigt säker vård för alla barn. Den som föds akut sjuk måste kunna få optimal vård, sade Kullberg till SVT tidigare.

Avdelningschefen på BB Karlskoga Christine Pedersen adresserade bristen på neonatalvård och läkare i ett tal under lördagen. Hon påpekade att i andra regioner har man kunnat hitta lösningar, Värnamo nämnde hon som exempel.

– De samarbetar med Jönköpings barnläkare och samarbetet fungerar tämligen gnisselfritt, därför där har politikerna fattat ett beslut och det är bara för professionen att rätta in sig i ledet.

Hon efterlyste ledarskap från de folkvalda.

– Förlossningen i Karlskoga stänger inte på grund av bristande patientsäkerhet, utan för att arbetsgivaren har misslyckats i uppdraget de har fått från politikerna, sade Pedersen.

Hon fick frågan från Karlskoga Tidning om hon tror att protesterna kan ändra på beslutet om nerläggning.

– Det borde det om det finns nån moral för de löften man gett, alla politiker var eniga om att Karlskoga BB skulle vara kvar.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag