Jerlerup kritiserar Ledarsidorna.se för rasism: ”Demoniserar islam”

Torbjörn Jerlerup menar att Ledarsidorna.se gått över gränsen. Foto: Jonathan Rieder Lundkvist
  • Måndag 27 mar 2017 2017-03-27
E-post 296

SVERIGE Sajten Ledarsidorna.se som drivs av socialdemokraten Johan Westerholm möter hård kritik från den liberale socialdemokraten Torbjörn Jerlerup som menar att den opinionsbildande sajten kommit att ägna sig åt rasism. – Han har allt för länge spridit rykten om muslimers och Muslimska organisationers kopplingar till extremism, utan att någonsin ge bevis, säger Jerlerup till Nyheter Idag.

I ett blogginlägg riktar debattören och den liberale socialdemokraten Torbjörn Jerlerup hård kritik mot sin partikollega Johan Westerholm, men även sajten Ledarsidorna.se som Westerholm står bakom. Det har kommit att bli en allt hårdare ton mot islam på sajten menar Jerlerup, men han är även kritisk till att Westerholm lyfter fram islamisten Sayyid Qutb som en förebild, något som kan verka snårigt och förvirrande.

– Det ena är islamofobin. Det andra är att jag inte anser att en person som har Muslimska Brödraskapets chefsideolog Sayyid Qutb som förebild ska ha ett inflytande inom Socialdemokraterna.

Jerlerup förklarar att det kan vara svårt att förstå hur Westerholm å ena sidan har Muslimska Brödraskapets chefsideolog som förebild samtidigt som han är islamofob. För den som vill fördjupa sig hänvisar Jerlerup till tidigare blogginlägg i ämnet. Men i övrigt menar Jerlerup att det har kommit att bli en allt mer hätsk ton mot islam på sajten Ledarsidorna.

– Han har alltför länge spridit rykten om muslimers och Muslimska organisationers kopplingar till extremism, utan att någonsin ge bevis.

Har han aldrig någonsin gett konkret bevis för kopplingar till extremism?

– Varken han eller Magnus Norell, som också bloggar på Ledarsidorna. Norell och Westerholm har inte presenterat mer än fragmentariska bevis för de anklagelser de för fram.

Jerlerup syftar bland annat på kritik mot studieförbundet Ibn Rushd och IFIS, Islamiska förbundet i Sverige. I sitt senaste blogginlägg lyfter Jerlerup även fram ett citat av Ann Heberlein, doktor i etik och aktiv på Ledarsidorna.se, där hon skriver att ”Kyrkans ledning tycks se som sin främsta uppgift att stötta islam – ytterligare ett samhällsprojekt med totalitära ambitioner”.

– Det är demonisering av islam. Kritisera gärna islam, judendom och så vidare. Jämför med att säga att judendomen har totalitära ambitioner. Det är minst sagt antisemitiskt, argumenterar Jerlerup.

Nyheter Idag har sökt Johan Westerholm på Ledarsidorna. Han hälsar att han ”väljer att inte kommentera Torbjörn Jerlerup. Vare sig honom som person eller vad han skriver”.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag