Jihadister kan fråntas sitt medborgarskap

  • Måndag 25 aug 2014 2014-08-25
E-post

NORGE Nu kan jihadister mista sitt medborgarskap. – En stark signal till människor som vill delta i terrorverksamhet, säger norsk minister.

Norges regering överväger att ändra lagen så att den som reser utomlands för att delta i konflikter och olika former av terrorverksamhet kan fråntas sitt norska medborgarskap.

– Detta är en stark signal till människor som vill delta i terrorverksamhet och krigföring, säger Solveig Horne, Fremskrittspartiet, minister för barn, jämställdhet och integration.

Det är rapporterna om norska medborgare som reser till bland annat Syrien och norra Irak för att slå sig samman med IS, som får den norska regeringen att utreda möjligheten om att frånta jihadister det norska medborgarskapet. Det kan vara en väg att motverka radikalisering och terror, säger ministern i ett uttalande.

En utredning ska nu tillsättas snarast möjligt, för att se om det bör bli möjligt att dra in medborgarskapet för den som frivilligt tjänstgör i en främmande militärtjänst eller kraftigt skadar den norska statens intressen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag