Jimmie Åkesson backar Jan Sjunnesson: ”I en demokrati tillåts satir”

Jimmie Åkesson (SD) och Jan Sjunnesson. Foto: Nyheter Idag / Sven Pernils
  • Tisdag 22 maj 2018 2018-05-22
E-post 3495

SVERIGE Som Nyheter Idag rapporterade om på måndagen utreds journalisten Jan Sjunnesson för hets mot folkgrupp. Nu går Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson till hans försvar.

Jan Sjunnesson har kallats till polisförhör som misstänkt för hets mot folkgrupp efter att ha lagt upp satiriska bilder på sin Facebook-sida. Bilderna gjorde narr av barnböckerna ”Farfar har fyra fruar” och ”Mormor är inget spöke”, och polisanmäldes av Näthatsgranskaren.

– De försökte pressa mig framförallt om mina åsikter om islam men där vägrade jag svara. Sen vill de tolka de här bilderna som att de skulle representera araber eller muslimer men jag sa det att den tolkningen är upp till dem. De försökte få mig att säga att jag missaktar islam, säger Sjunnesson om förhöret i en intervju för Nyheter Idag.

Författaren och debattören Katerina Janouch har uppmanat sina följare på Twitter att sprida satirbilderna. Lagen om hets mot folkgrupp har blivit ett hot mot yttrandefriheten, säger hon till Nyheter Idag.

På måndagskvällen ställde sig även Jimmie Åkesson bakom Sjunnesson. I ett Facebook-inlägg uppmanade han alla ”Sverigevänner” att dela bilden i ”solidaritet med Sverige och yttrandefriheten”.

”Sverige är en demokrati, och i en demokrati tillåts satir. Bilden är just satir. Satir över hur främmande, medeltida företeelser tenderar att normaliseras i Sverige på 2000-talet. Det kan inte vara olagligt”, skriver SD-ledaren.

Mattias Karlsson, gruppledare för Sverigedemokraterna i riksdagen, väljer att följa Åkessons exempel och delar också den potentiellt brottsliga satirbilden.

”Hit men inte längre! Ett land som sätter satiriker, samhällsdebattörer och skribenter i fängelse för att de ifrågasätter samhällselitens undfallenhet inför moraliskt förkastliga främmande seder får fängsla mig också”, skriver han.

Läs även: Näthatsgranskaren polisanmäler 60-åring för kommentar på Facebook

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag