Jimmie Åkesson besökte Kalmar

Jimmie pratar, andra skyltar. - Montage: Nyheter Idag
  • Fredag 2 maj 2014 2014-05-02
E-post 0

KALMAR Idag besöktes Kalmar av Jimmie Åkesson, partiledare för Sverigedemokraterna, och deras toppkandidat till EU-valet Kristina Winberg, för ett torgmöte. När partiledaren anlände till Stortorget möttes han förutom åhörare och media av en motdemonstration bestående av ett 60-tal personer. Åkesson möttes av busvisslingar, skrik och skyltar med budskapet ”Kampen fortsätter – Krossa rasismen” och ”Finns det hjärterum finns det stjärterum”.

– Det är inte meningen att byråkrater nere i Bryssel som inte ens är folkvalda, ska sitta och avgöra vad som är bäst för Sverige, inledde Kristina Winberg.

Därefter följer ett tal från Jimmie Åkesson, där han inledningsvis börjar med att kritisera den fria rörligheten i EU:

– Smuggling av droger, vapen, människosmuggling, trafficking. Ett ganska så nytt fenomen som blir allt vanligare i framför allt stora och medelstora städer är tiggeri, som också är en direkt effekt av den fria rörligheten.

Mestadels får han tala ostört, men ett och annat skrik tränger sig då och då fram. En del av motdemonstrationen, mestadels bestående av unga kvinnor, skanderar ”Inga rasister på våra gator!”.

Vill att Sverige ska omförhandla sina villkor

Åkesson tar återigen mikrofonen och berättar att han gärna vill se en ny folkomröstning om EU:

– Det EU som vi en gång röstade ja till finns inte längre. Inför en sån folkomröstning vill vi göra ungefär som David Cameron uttryckte det i Storbritannien, vi vill omförhandla vårt avtal med EU innan en sån folkomröstning.

Han låg bakom motdemonstrationen

När Mats Wiljhuizen fick höra om besöket skapade han facebookgruppen Tårta och Slagord på kvällen den 29 april. Nyheter Idag intervjuar honom kort.

– En tyst demonstration idag?

– Det var meningen, man får ju såklart bua när andra applåderar efter han har pratat, men under talen han hade så skrek vi inget och dom som gjorde det så gick vi runt och sa till att de var tysta. Så det var lite oordning, men det blev väldigt bra.

– Du hade ingen tårta med dig?

– Nej, min kompis bakade en kaka, men vi har inte precis hunnit äta den, vi kanske går och äter den snart någon gång, det var jättekul för dom var många som hade tårtor med sig tror ja, de satt och fikade innan Jimmie kom hit, så det var kul.

– Hur fick du idén till den här demonstrationen?

– Det var en i min klass som sa att Jimmie Åkesson skulle komma hit till Kalmar och då blev jag väldigt sur, ogillar verkligen hans parti SD och hans rasistiska politik, så då tänkte jag, då skapar jag en grupp, ett evenemang på Facebook och bjuder in så många jag kan och ber mina kompisar bjuda in så många de kan och så får vi fixa en demonstration, liksom. Och det blev ganska många som kom så det känns lyckat.

– Har du ordnat demonstrationer tidigare?

– Nej, det var min första gång, jag har varit med på en manifestation, men det är ju allt vad jag haft att göra med demonstrationer.

 

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag