Jimmie Åkesson: Imorgon ska vi fälla Stefan Löfven

Jimmie Åkesson. Foto: Nyheter Idag
Jimmie Åkesson. Foto: Nyheter Idag
  • Tisdag 12 sep 2017 2017-09-12
E-post 2656

SVERIGE Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson vill fälla regeringen imorgon. Det säger han till SVT.

Idag tog riksdagspolitikernas långa sommarlov slut i och med riksmötets öppnande. Och imorgon håller riksdagen sitt första sammanträde för hösten. Då tänker SD försöka fälla regeringen.

– Så fort kammaren sammanträder i morgon kommer vi väcka frågan om misstroende­förklaring mot statsministern. Det pågår just nu en namninsamling, säger Åkesson till SVT.

Bakgrunden är den IT-skandal som skakat Transportstyrelsen under sommaren. Alliansen krävde i juli att infrastrukturminister Anna Johansson, inrikesminister Anders Ygeman och försvarsminister Peter Hultqvist skulle avgå med anledning av den.

Löfven nöjde sig emellertid med att sparka Johansson och Ygeman medan Hultqvist fått sitta kvar på sin post. Det gör att SD-ledaren nu vill syna Alliansen och tvinga dem att ta ställning med en misstroendeförklaring.

– Då får vi se hur Alliansen ställer sig till det, säger han.

Riksdagens konstitutionsutskott gör just nu en politisk genomgång av IT-skandalen. KD-ledaren Ebba Busch Thor säger att hennes parti vill avvakta den innan man tar ställning.

Även Moderaterna och Centerpartiet ger beskedet att de vill ha svar på fler frågor om Löfvens inblandning i skandalen innan de bestämmer sig.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag