Jimmie Åkessons vallöfte om Dan Eliasson: ”Ska inte vara på någon position i någon myndighet överhuvudtaget”

Jimmie Åkesson håller sommartal i Sölvesborg och gör tummen upp
  • Lördag 11 aug 2018 2018-08-11
E-post 2851

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson sågade både regering och övriga partier under sitt sommartal i Sölvesborg. Men talade också om sommarens bränder och betydelsen av det moderna folkhemmet. Sedan kom han också med ett vallöfte om MSB:s generaldirektör Dan Eliasson.

Sommartalet hölls som vanligt som en del av Sommarfestivalen, Sverigedemokraternas årliga evenemang i Sölvesborg. I år hölls talet inne i ett stort eventtält.

Hur Sverige reagerade när de stora bränderna började härja och den torka som varit i sommar visar att det moderna folkhemmet fortfarande lever menade Jimmie Åkesson.

– Det har varit rörande att se all denna offervilja hos både yrkesmän och frivilliga. På samma sätt gläds man åt den solidaritet som visats våra bönder under torkan, sade han.

Sedan konstaterade han:

– Landet lever. Nationen lever. Det finns något att bygga på. Att bygga det moderna folkhemmet på.

Jimmie Åkesson kritiserade de andra partierna för att försöka göra politik av värmen och menade att det inte är seriöst att göra politik av hur vädret ser ut en enskild sommar.

– Det är den lägsta formen av populism. Däremot har den här sommaren gjort att vi fått upp ögonen för hur sårbara vi faktiskt är. Vår krisberedskap är usel. Och, Sverigevänner, ansvaret för det vilar tungt hos både den nuvarande och den tidigare regeringen, sade Jimmie Åkesson.

Regeringen har enligt Åkesson sedan valet präglats av att man agerat först när kriser uppstått och aldrig med framförhållning, ”reaktiv”, kallade Jimmie Åkesson det.

– Stefan Löfven är ansvarslös, konstaterade Åkesson som också sade att lite hänt efter de stora skogsbränderna 2014. I stället för att förbättra beredskapen så har det lagts resurser på utredningar och rapporter som utmynnat i ingenting.

Jimmie Åkesson föreslog i stället olika satsningar. Bland annat på att bygga upp kapaciteten för att bekämpa bränder från luften och att undanta arbetet som deltidsbrandman vid beräkning av arbetslöshetsersättning.

Sedan tittade han i backspegeln till sitt sommartal 2014 då han kallat regeringen Reinfeldt den sämsta i modern tid.

– Där Ulf Kristersson, Annie Lööf och Jan Björklund satt, påminde Jimmie Åkesson publiken och fortsatte:

– Och så kom Stefan… Stefan Löfven – och det som inte kunde bli värre blev ännu värre. Sverigevänner, Stefan Löfven behövde bara ett år på sig innan systemkollapsen stod för dörren. ”Mitt Europa bygger inga murar!” Så sa han, Stefan Löfven, och resten är historia.

Under talet kom ett antal vallöften från Jimmie Åkesson. Bland annat så kommer man att driva frågan om att sänka skatten på bensin och andra drivmedel retroaktivt från halvårsskiftet. Ett annat löfte var att sparka Dan Eliasson från jobbet som generaldirektör för MSB.

–En vandrande katastrof som Dan Eliasson ska inte vara på någon position i någon myndighet överhuvudtaget, sade Jimmie Åkesson.

Tycker du att Dan Eliasson ska få sparken?
6131 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag