JO säger nej: Polisen har inte rätt att leta efter ID-handlingar på utlänningar

Foto: Flickr
  • Onsdag 28 mar 2018 2018-03-28
E-post 782

SVERIGE Att polis och kustbevakning ska få leta efter ID-handlingar på utlänningar, avstyrks av JO. Detsamma gäller förslaget om att polis och kustbevakning ska få rätten att konfiskera utlänningars ID-handlingar.

Justitieombudsmannen, JO, säger nej till regeringens förslag ”klarlagd identitet”. Det uppger Dagens Juridik.

Förslaget behandlar utlänningars rätt att vistas i Sverige, inre utlänningskontroller och missbruk av identitetshandlingar.

Det är justitieombudsmannen Cecilia Renfors som avstyrker förslaget.

Enligt förslaget ska polis och kustbevakning få kroppsvisitera utlänningar och undersöka deras bagage för att kunna hitta identitetshandlingar som exempelvis pass.

Anledningen till varför man avstyrker förslaget från JO:s sida handlar om att man inte ser det som särskilt sannolikt att utlänningar, som inte har rätt att vistas i landet, bär sina identitetshandlingar på sig.

JO kritiserar även förslaget om att polis och kustbevakning ska få konfiskera utlänningars identitetshandlingar, i syfte att kunna avvakta tills utlänningen antingen fått tillstånd att vistas i landet eller lämnat det.

Enligt JO saknas en redovisning av på vilken grund polisen och kustbevakningen har rätt att behålla handlingarna.

”Det är en brist att en utförlig redogörelse och analys av detta saknas och förslaget i den delen bör inte genomföras om inte frågan klargörs i det fortsatta lagstiftningsarbetet”, skriver JO.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag