Joakim Lamotte kräver ursäkt efter rasist-påhopp: ”Det får du ta med ansvarig utgivare”

Skärmdump från Joakim Lamottes videoinspelning.
  • Torsdag 3 maj 2018 2018-05-03
E-post 824

Debattören Joakim Lamotte har kallats för rasist och kontroversiell av Värnamo Nyheter. I en konfrontation med en av tidningens reportrar kräver Lamotte en ursäkt från tidningen. Nyheter Idag har sökt ansvarig utgivare Marie Johansson Flyckt för en kommentar. ”Jag har inte tid just nu, jag sitter illa till”, säger hon.

Fem personer har häktats för mordförsök efter skjutningarna i Värnamo i fredags. Med anledning av detta valde frilansjournalisten Joakim Lamotte att åka dit för att livesända ett reportage om våldet som drabbat staden. Inför avresan kallades Lamotte för ”kontroversiell” i en nyhetsartikel av Värnamo Nyheter.

På plats fotograferades han även av en reporter från tidningen, som medvetet undvek att ställa frågor till Lamotte. I entrén till redaktionen hinner Lamotte ifatt honom.

– Ni (avser tidningen rent generellt, reds. anmärkning) har ju skrivit att jag är kontroversiell. Jag har lite synpunkter på Värnamo Nyheter. Jag vill veta vad ni bygger det på. Och sedan skrev ni en artikel där jag kallades för rasist som jag inte fick bemöta, säger Joakim Lamotte i sin videoinspelning och fortsätter:

– Det är det första man lär sig på journalisthögskolan, att ska man anklaga någon för något, då ska den personen få en chans att bemöta det.

I diskussionen med reportern kräver Joakim Lamotte att tidningen mejlar, eller på något annat sätt återkommer med en ursäkt till honom.

– Säg till dina chefer att de får ge mig en ursäkt för att ni har betett er på det här sättet. De borde ge mig en offentlig ursäkt.

Sedan visas Lamotte ut från entrén och dörren slås igen.


Nyheter Idag har varit i kontakt med ansvarig utgivare för Värnamo Nyheter, Marie Johansson Flyckt. Hon vill dock inte ställa upp på en intervju.

Jag har ett par frågor angående situationen med Joakim Lamotte…

– Jag har inte tid just nu. Jag sitter illa till.

Kan jag återkomma senare under kvällen?

– Inte i kväll. Det passar inte bra, tyvärr.

Nyheter Idag söker Joakim Lamotte för en kommentar.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag