Joakim Ruist: ”Jag blir inte förvånad om Sverigedemokraterna får stöd av upp mot 35 procent i valet”

Foto: Skärmdump SVT
  • Måndag 11 jun 2018 2018-06-11
E-post 2534

SVERIGE Forskaren Joakim Ruist fortsätter skapa rubriker. Häromveckan var det när han mötte SVT-reportern Lotta Bouvins ifrågasättande av tidpunkten för hans rapport om invandringskostnader med tystnad. Nu spår han att SD kan få betydligt mer röster än vad opinionsmätningarna visar.

Det är norska nyhetssajten Dagens Naeringsliv som intervjuat Joakim Ruist som en del i en längre artikel om Sentio, det norska opinionsinstitut som gör opinionsundersökningar åt Nyheter Idag.

– Jag blir inte förvånad om Sverigedemokraterna får stöd av upp till 35 procent i valet, säger Ruist.

Riktigt så högt når inte SD i den senaste Sentiomätningen. Där får SD 26,1 procent, medan S får 21,7 och M får 17,1. Men det är betydligt högre än i mätningar som görs av exempelvis Ipsos eller Sifo, som använder sig av telefonintervjuer.

Läs: Total S-kollaps när SD är största parti i Sentios junimätning

Sentiomätningarna som regelmässigt brukar visa högre stöd för SD och lägre stöd för S i opinionen än opinionsinstitut som använder sig av telefonintervjuer, har bland annat av statsvetaren Anders Sundell pekats ut som minst trovärdig av de opinionsinstitut som utför mätningar i Sverige. Dagens Opinion har kallat Sentio för ”svajig”.

Samtidigt har Sentio varit bäst av samtliga institut på att uppskatta SD:s siffror jämfört med valresultatet i de två senaste valen.

Arve Östgaard, senior advisor och medgrundare till Sentio, försvarar metoden och säger till dn.no att användandet av webbpaneler har fördelar över telefonintervjuerna.

– Våra mätningar är webbaserade, så folk svarar ärligt. SD är inte rumsrena i Sverige, så folk törs inte säga det när de blir uppringda. Det är samma sak som skedde med Trump i USA, säger Östgaard till dn.no.

I dn.no:s artikel beskrivs det som att få inom politiken eller media vill diskutera Sentios mätningar. Arve Östgaard är kritisk:

– Det är helt paranoid och vi anklagas för att vara köpta och betalda, säger han och menar att debattklimatet är extremt.

Sentio har mätningar i 22 länder. Enligt Arve Östgaard är det endast i Sverige som man hela tiden blir ifrågasatta.

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag