Johan Ingerö kritisk till C och L efter Östling-debatten: ”Ylar med vargarna”

Johan Ingerö (till höger) är kritisk mot L och C som står till vänster. I bild alltså. Foto: Nyheter Idag samt pressfoto
  • Tisdag 7 nov 2017 2017-11-07
E-post

STOCKHOLM Centerpartiet och Liberalerna stämmer in i kritiken med en ”agenda vänsterifrån” mot Leif Östling. Det menar Johan Ingerö vid Timbro. – I det här fallet är det uppenbart att det finns en agenda vänsterifrån att angripa kapitalägande och kapitalägare, säger han till Nyheter Idag.

Näringslivstoppen Leif Östlings citat om ”vad fan får jag” för skattepengarna har blivit en snackis. Det var när SVT konfronterade Östling med att han, på helt laglig väg, driver ett bolag på Malta där skatten är lägre än i Sverige som de omtalade orden yttrades. Östling menar att han betalat in betydligt mer skatt än vad han kostat samhället. Inte helt oväntat har Östling mött hård kritik från journalister och den politiska vänstern.

Men även partier som Liberalerna och Centerpartiet har stämt in i kritiken mot Östling, trots att han följer de skattelagar som finns. Den borgerliga debattören Johan Ingerö, verksam vid Timbro, är kritisk till ”alla som är borgerliga men väljer att yla med vargarna i den här frågan”.

– Jag tycker så här, att när det gäller skatter är det viktigt att man håller sig till om lagen har följts. Om man har gjort det är det inte så mycket att orda om. I det här fallet är det uppenbart att det finns en agenda vänsterifrån att angripa kapitalägande och kapitalägare. Jag tycker inte att det kan vara en borgerlig kärnuppgift att haka på det, säger Ingerö till Nyheter Idag.

Och Ingerö hymlar inte med att han ställer sig frågande till både Liberalerna och Centerpartiets linje i den debatt som varit om Östling.

– Man kan naturligtvis säga att Östling uttryckte sig klantigt och slarvigt, det gjorde han. Men i sak är det för mig obegripligt hur man kan angripa skatteplanering som man själv har varit med om att göra till lagtext.

En del kritiker säger att det finns moralisk sida i detta också?

– Jag vill se deklarationerna från personer som säger det. Är det någon som struntat i sitt reseavdrag? Är det någon som returnerar sitt ränteavdrag? Tittar man på folk som driver egna företag skulle jag vilja veta om man avstår från att bli beskattad på aktieutdelning för att istället ta ut mer i inkomst och därmed betala mer i skatt. Det moraliska vi har att göra när vi betalar skatt är att följa skattelagstiftningen.

– Sedan finns det en massa andra ekonomiska beslut som verkligen är moraliska. Till exempel, ger jag pengar till rädda barnen eller till cancerfonden. Det är en moralfråga. Men att deklarera är inte en moralfråga, det är en lagfråga.

Du sa att Östling uttryckt sig klantigt, vad är det han sagt som är klantigt?

– Om man tittar på klippet står han lite och slänger käft med en reporter i en intervjusituation. Det vet ju alla kommunikationsmänniskor att så kan man inte göra, då hamnar man förr eller senare i klistret. Han står och raljerar lite, uppfattar jag det som. Det är inte speciellt klokt när man företräder stora företag och stora organisationer.

Men även om Östling inte uttryckt sig helt PR-mässigt korrekt menar Ingerö att det i grunden ändå finns en viktig fråga som förtjänar att diskuteras.

– Däremot har jag också sagt att frågan han ställer, nämligen vad får vi för dom skatter vi betalar, den är helt legitim och den är viktig och ställa också. Inte minst eftersom det förekommer ett stort slöseri med skattepengar samtidigt som några av välfärdens viktigaste verksamheter hackar rätt mycket just nu.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag