Johan Westerholm: ”SD är beredda på ett extraval”

Foto: Henry Bronett
  • Torsdag 20 sep 2018 2018-09-20
E-post 1810

Tisdag den 25 september öppnar Riksdagen igen och fortfarande har inget regeringsalternativ presenterats. Nyheter Idag har intervjuat Johan Westerholm, ansvarig utgivare på Ledarsidorna, som går igenom förutsättningarna, de viktigaste aktörna och vad som kommer ske vid öppningen.

Sju punkter att hålla koll på
  1. Det kommer att presenteras ett regeringsalternativ från Alliansens sida innan riksdagen öppnas. Bland annat gör man det för att inte svika sina väljare oavsett vilka utsikterna är att lyckas gå i mål med alternativet.
  2. Björn Söder är populär som talman. Vänsterpartiet får svårt att få bort honom på tisdagen när omröstning om talman sker. Annars är öppningsdagen mest procedurer och ceremonier. Det riktiga maktspelet drar igång på onsdagen.
  3. Socialdemokraterna sitter med de starkaste korten just nu. De har statsministerposten och nycklarna till Rosenbad.
  4. Alliansen har inte lyckats ena sig. Det pågår fortfarande interna förhandlingar och migrationsfrågan splittrar. 2006 när Reinfeldt tog makten var förhandlingarna klara i maj.
  5. Sverigedemokraterna är beredda att fälla både Löfven och sedan också Kristersson. Partiet har resurser och organisation för ett extraval.
  6. Nyckelpersoner att hålla koll på inför riksdagens öppnande. SD:s Mattias Karlsson. Mikael Damberg och Anders Ygeman hos Socialdemokraterna. Jan Björklund och Annie Lööf hos Alliansen.
  7. Migrationsfrågan. Den splittrar både till höger och vänster. Och Morgan Johansson försöker lyfta bort frågan från agendan.

Bli PLUS-medlem och ta del av Johan Westerholms hela analys. Punkt för punkt.

– Där förklaras SD:s möjliga strategi

– Vad Alliansen måste göra för att komma ur sitt underläge

– Varför Björn Söder är populär hos ett oväntat parti

– Vad som händer med migrationsfrågan

– Och så blir det lite Morgan Johansson

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag