Johannes Nilsson: Fördumningen och den galna vänstern beror på dig och mig

Johannes Nilsson Kulturminister Alice Bah Kuhnke infälld Foto: Nyheter Idag/SVT
  • Söndag 9 Dec 2018 2018-12-09
E-post 37

KRÖNIKA ”Politiseringen tycks gå hand i hand med en fördumning, en allmän intellektuell fördumning” sade Einar Askestad när jag talade med honom om det intellektuella klimatet i Sverige.

Att samtidens debattklimat är fördummat har förstås intellektuella tyckt i alla tider, men den här gången tror jag faktiskt Einar har rätt: det pågår en slags ”fördumning” av den politiska och kulturella debatten i Sverige.

Men denna fördumning handlar egentligen inte om någon sänkning av den allmänna intelligensen, eller ens om försämrad utbildning i första hand. Inte heller rör det sig om någon illasinnad konspiration av medieägare, stater eller andra makter.

Den grundläggande orsaken tror jag är mycket mera vardaglig och banal, och därför också mer deprimerande. Det beror på den informationsrevolution som pågår för fullt på sociala medier, där den politiska och kulturella debatten styrs av läsarna och deras aktiva val att gilla, kommentera och dela.

Läs resten av artikeln. Prova PLUS – 14 dagar för 1 krona.

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag