Johansson backar Eliasson – Går till rasistnazistattack mot SD

Morgan Johansson (S). Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 14 jul 2016 2016-07-14
E-post

SVERIGE När rikspolischef Dan Eliasson tog politisk ställning och gick till attack mot Sverigedemokraterna i Almedalen mötte han en kritikstorm i flera dagar efteråt. Men nu träder justitieminister Morgan Johansson fram och backar Eliassons politiska utspel. – Det är bra när statstjänstemän markerar. SD är inget vanligt parti utan ett rasistiskt parti med nazistiska rötter, säger han till TT enligt flera medier.

Det var i Almedalen som rikspolischef Dan Eliasson förklarade att han ”med största sannolikhet” skulle avgå om Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson blev statsminister. Utspelet fick snabbt reaktioner, inte minst från Åkesson som i sitt partiledartal i Almedalen förklarade att då får Eliasson vara snabb.

Men det är inte bara Sverigedemokraterna som varit kritiska till Eliassons utspel. Flera debattörer har gått till hård attack mot att en tjänsteman, synnerligen på en sådan viktig position, uttalar sig i politiska frågor. Även inom poliskåren har reaktionerna varit kraftiga mot rikspolischefen.

Justitieministern tar Eliasson i försvar

Men trots den massiva kritiken går nu justitieminister Morgan Johansson (S) ut till försvar för Eliassons utspel. Flera medier rapporterar att han själv tycker utspelet var rätt eftersom Sverigedemokraterna, enligt honom, inte är som vilket parti som helst.

– Min ingång är att också statstjänstemän har yttrandefrihet. Samtidigt vill jag poängtera att Sverigedemokraterna, som han uttalat sig om, inte är något vanligt parti. Som exempel kan jag ta när vi förra året hade en rad anlagda bränder och flera Sverigedemokrater lade ut adresser till asylboenden. Varför gjorde man det? Inget annat parti skulle bete sig så, säger Morgan Johansson till TT enligt Sydsvenskan.

Johansson nämner även den så kallade järnrörsskandalen där tre SD-politiker figurerade varav en var Kent Ekeroth. Idag är Ekeroth rättspolitisk talesman för partiet och skulle i en framtida SD-regering kunna bli framtida justitieminister – alltså den roll Morgan Johansson själv har idag.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag