JÖK-partierna tappar stort i Aftonbladet/Demoskop – jumboplats för MP

Foto: Nyheter Idag
  • Måndag 7 jun 2021 2021-06-07
E-post 1127

Regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet samt samarbetspartiet Centerpartiet tappar tillsammans nästan tre procentenheter i den senaste mätningen från Aftonbladet/Demoskop. Det enda av avtalets fyra partier som noterar en ökning är Liberalerna, som ökar med 0,4 procentenheter.

L ligger emellertid fortfarande kvar under riksdagsspärren med 3,6 procent, där man har sällskap av MP som efter tappet på 0,6 procentenheter får 3,5 procent och alltså hamnar på mätningens jumboplats.

Läs även: Kräftgång för M när L ökar i Sentios majmätning

Men JÖK-partiernas tapp kommer inte den konservativa oppositionen till del i någon större utsträckning. Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna noterar måttliga ökningar på 0,4 respektive 0,2 procentenheter, medan Moderaterna tappar 0,2 procentenheter.

Samtidigt tappar M:s huvudmotståndare S hela 1,2 procentenheter, vilket gör att bara lite mer än en procentenhet skiljer partierna åt.

Den största ökningen i mätningen står Vänsterpartiet för, som ökar med hela 1,6 procentenheter till 8,5 procent. Även ”övriga” partier noterar en relativt stor ökning med 0,7 procentenheter. Där ingår småpartier utanför riksdagen som Feministiskt Initiativ, Piratpartiet, Medborgerlig Samling och Alternativ För Sverige. Vilka av småpartierna som tar del av ökningen framgår inte.

Aftonbladets Lena Melin, som kommenterar mätningen, väljer dock att jämföra mätningens resultat med resultaten partierna fick i riksdagsvalet 2018 snarare än den förra mätningen.

Därmed förklaras mätningens näst största förlorare C – med ett tapp på 1,1 procentenheter – för mätningens största vinnare, medan KD, som ökar med 0,4 procentenheter, utnämns till en av mätningens förlorare.

Melin konstaterar att C ökat med 2,1 procentenheter sedan valet 2018, vilket motsvarar en ökning på 24 procent.

”Det är en ganska ovanlig utveckling. Små partier som samarbetar med ett stort, som Centern gör med Socialdemokraterna, brukar tappa stöd. Men Centerns utveckling har alltså gått i motsatt riktning. Det är ett styrkebesked” skriver Melin.

Aftonbladet demoskops mätning för juni

Förändring sedan förra mätningen inom parentes.

Socialdemokraterna: 24,2 (-1,2)

Moderaterna: 22,9 (-0,2)

Sverigedemokraterna: 19,2 (+0,2)

Centern: 10,7 (-1,1)

Vänsterpartiet: 8,5 procent (+1,6)

Kristdemokraterna: 5.6 (+0,4)

Liberalerna: 3,6 (+0,4)

Miljöpartiet: 3,5 (-0,6)

Övriga: 2,0 (-0,7)

Läs även: C och SD ökar mest i SCB:s mätning – MP under spärren

Läs även: M och SD jämnstora i nya Sentio: ”Väldigt viktigt vilket parti som blir störst”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag