Jomshof efter Erdogans utspel: Koranbränning tillhör yttrandefriheten

Foto: ArtemAugust / Nyheter Idag
  • Fredag 30 jun 2023 2023-06-30
E-post

Stormning av ambassaden och rosenrasande utspel från Erdogan. Den nya koranbränningen i Stockholm väcker reaktioner. Men enligt SD-veteranen och riksdagsledamoten Richard Jomshof är det viktigt att Sverige står upp för rätten till koranbränningar.
– Det är en del av vår yttrandefrihet, säger han till Aftonbladet.

Onsdagens koranbränning utanför Stockholms moské på Södermalm har lett till stundtals kraftiga reaktioner i den muslimska världen.

I den irakiska huvudstaden Bagdad stormades den svenska ambassaden. Och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan fördömde handlingen i kraftfulla ordalag.

– Förr eller senare ska vi lära de arroganta västerlänningarna att det inte är yttrandefrihet att förolämpa muslimers heligheter, sade den turkiske presidenten.

Sveriges statsminister Ulf Kristersson har också uttryckt sig kritiskt om koranbränningen.

– Det är ett allvarligt säkerhetspolitiskt läge och det finns ingen anledning att förolämpa andra människor. Bara för att vissa handlingar är lagliga innebär det inte att de är lämpliga, säger han till TT.

Justitieutskottets ordförande Richard Jomshof (SD) tycker dock att Sverige bör stå på sig vad gäller yttrandefriheten och inte vika sig för protesterna från varken Erdogan eller någon annan.

– Det spelar ingen roll om vi har en islamistisk diktator, vars mål är att tysta oss. Vi ska vi svara med att erbjuda mer yttrandefrihet, att fortsätta med handlingen, säger han till Aftonbladet.

Jomshof tillägger att situationen förstås är komplex och att han också vill gå med i Nato, men att det inte går att sätta demokratin på undantag bara för att det är en fråga är viktig just nu.

– När gör vi i så fall undantag nästa gång? Det är viktigt att vi förklarar vad det innebär att leva i en demokrati, det är en bättre väg.

Aftonbladet: Är det rentav bra att det bränns koraner i Sverige?

– Det vet jag inte. Jag skulle inte själv göra det, jag tycker det är ganska tölpaktigt men det är en del av vår yttrandefrihet. Vi måste stå upp för den typen av handlingar.

Läs även: Jomshof om Turkiets reaktion: ”Blir de upprörda, så elda hundra till”

Läs även: Därför kritiserar Tidningsutgivarna Richard Jomshof men inte Morgan Johansson

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag