Jomshof firar att DÖ har fallit med Walking Dead

Jomshof firar att dö har fallit med att titta på "Walking dead". Foto: Imdb samt Chang Frick / Nyheter Idag
  • Fredag 9 okt 2015 2015-10-09
E-post 832

STOCKHOLM När Nyheter Idag når Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof på fredagkvällen är han glad över decemberöverenskommelsen har fallit. Nu ska hans parti arbeta för att fälla regeringen. – Vi får se vad det blir för följder av det här, det är svårt att säga ännu. Men vi ska syna de andras kort genom en missförtroendeförklaring mot Magdalena Andersson, säger Jomshof till Nyheter Idag.

På fredagen stod det klart att Kristdemokraternas riksting röstat för att partiet ska lämna den hårt kritiserade decemberöverenskommelsen. Det betyder att politiken kastas in i ett nytt mycket osäkert läge där regeringen kan komma att fällas, en ambition som Sverigedemokraterna har.

Nyheter Idag har talat med Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof på fredagkvällen med anledning av beskedet att decemberöverenskommelsen nu har fallit. Han berättar att han firar beskedet med att kolla på teve.

– Jag ska titta på Walking Dead, säger Jomshof till Nyheter Idag.

Vad kommer hända härnäst förutom att du tittar på film?

– Jimmie har gått ut och sagt att vi ska lämna in en misstroendeförklaring mot finansiministern. Det ska ske nästa vecka.

Om partiet kommer få igenom en misstroendeförklaring vet han inte ännu. Han konstaterar att andra partier med all sannolikhet behöver tid för att smälta dagens stora nyhet.

– Jag tror att det är lite chockartat bland de borgerliga partierna.

”Vill syna de andra partiernas kort”

Sverigedemokraternas taktik bygger på en frontalattack mot den rödgröna regeringen. Till en början vill de få till en missförtroendeförklaring mot finansminister Magdalena Andersson, men slutmålet är att regeringen ska falla.

– Vi får se vad det blir för följder av det här, det är svårt att säga ännu. Men vi ska syna de andras kort genom en missförtroendeförklaring mot Magdalena Andersson.

– Syftet är att vi vill tvinga fram ett nyval. Kan vi göra det, så är det klart att vi ska försöka. Situationen är så pass extrem just nu med migrationsströmmarna, vi måste göra vad vi kan för att förändra.

Är du beredd att få till en ny regering med något av allianspartierna?

– Jag är beredd att få till en regering där vi kan påverka, helst stoppa, nuvarande situation. Allt som kan göra nuvarande situation bättre är jag beredd att arbeta för.

Kommer SD aktivt ta kontakt med andra partier efter dagens besked?

– Det återstår att se hur vi kommer att agera, det är ingenting jag bestämmer själv. Det är en diskussion vi får ta i riksdagen nästa vecka. Vi måste utvärdera hur övriga partier ställer sig till beslutet på Kristdemokraternas riksting idag.

– Vi har naturligtvis vår plan och vi får se hur de andra partierna agerar. Vi kommer göra vad vi kan för att driva politiken åt rätt håll.

Men där ingår att prata med andra partier?

– Ja, naturligvis. Även om vi gör bra ifrån oss i opinionen och Sentio säger att vi är största parti, så räcker inte det. Det måste till fler partier för att få till en förändring, vi kommer göra vad vi kan för att driva politiken åt rätt håll. Om de är mogna för det eller inte får vi se.

– Vi måste agera, det kommer sluta i elände annars det som pågår.

Kan man säga att ni aktivt kommer försöka hitta en koalition för att fälla regeringen?

– Det återstår att se, det får vi diskutera. Min uppfattning är så ska vi göra, ja.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag