Jourhemsmamma hade sex med ensamkommande – döms

Foto: Patrik Svedberg
  • Torsdag 12 Dec 2019 2019-12-12
E-post 1308

SOLLENTUNA En kvinna i 30-årsåldern hade vid upprepade tillfällen sex med en ensamkommande 15-åring som bodde hos henne. Nu döms hon för sexuellt utnyttjande av barn till villkorlig dom och samhällstjänst.

Som framgår av Attunda tingsrätts dom har kvinnan under flera år upplåtit sitt hem som jourhem för ensamkommande barn.

Målsäganden kom från Albanien och blev först placerad på ett HVB-hem, men sedan han hotat en person med en kniv flyttades han till kvinnans jourhem i slutet av 2016. Då ska han precis ha fyllt 15 år.

Kvinnan erkänner att hon har haft sex med målsäganden under tiden han bodde hos henne fram till mars 2017 då han placerades i ett nytt hem. Hon påstår dock att ynglingen tvingade sig på henne och att hon inte kände till att han var under 18 år.

Läs även: Poliserna kom för att berätta att sonen avlidit – blev grovt misshandlade av fadern

Enligt målsäganden hade han och kvinnan i stort sett dagligen samlag med varandra. Själv säger hon att det skedde sex gånger. Båda är överens om att det handlade om vaginala, anala och orala samlag.

Medan kvinnan påstår att målsäganden tvingade sig på henne med hot och våld säger han att det var hon som alltid tog initiativet. Vid ett av tillfällena filmade han samlaget och domstolen har tagit del av den filmen.

”Vid rättens syn av filmen har det konstaterats att allt talar för att samlaget var frivilligt från båda sidor”, skriver tingsrätten som anser att kvinnans tal om påtvingade samlag framstår som en efterhandskonstruktion.

Läs även: Bodde redan i Sverige med familj och uppehållstillstånd – fick asyl som ensamkommande barn under falsk identitet

Tingsrätten köper inte heller att kvinnan trodde att målsäganden var över 18 år. Han placerades hos henne som ett ensamkommande barn och ska dessutom ha sett ”väldigt ung” ut.

Sammantaget slår domstolen fast att kvinnan har gjort sig skyldig till sexuellt utnyttjande av barn och att hon ska dömas till villkorlig dom samt samhällstjänst i 160 timmar. Hon ska även betala 50 000 kronor i skadestånd till målsäganden.

Bli prenumerant

Det är många som läser Nyheter Idag, men bara några tusen som prenumererar.

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag