Journalist anklagar Sanandaji för aggressivitet på Twitter – Kallar själv folk för idioter och rasister

Andreas Ekström och hans berömda tweets. Foto: CC Frankie Fouganthin / Wikimedia Commons, samt Faksimil Twitter
  • Måndag 1 jun 2015 2015-06-01
E-post 776

SVERIGE Ekonomen Tino Sanandaji får påhopp från Sydsvenskans journalist Andreas Ekström som i sin tur skriver att ”anledningen till TS marginalisering är delvis hans aggressivitet på Twitter”. Ekström, som själv knappast är medialt marginaliserad, använder återkommande ett hätskt och aggressivt tonläge på Twitter.

En ledartext om obekväma sanningssägare i tidningen Expressen, skriven av Anna Dahlberg, har fått över 16 000 delningar i sociala medier. I ledaren tar Dahlberg upp den svenske ekonomen Tino Sanandaji som ett exempel på en viktig röst som blivit marginaliserad i Sverige, där hon gör en jämförelse med att Sanandaji används som expert i Norge men märkligt nog inte i Sverige.

”Det är också talande att NRK väljer Tino Sanandaji som expertkommentator. I Sverige är han något av en dissident som är hänvisad till marginella nätpublikationer för sina analyser”, skriver Dahlberg i sin ledare.

Sanadaji har gjort sig känd för att räkna på vad invandring kostar och vad det får för ekonomiska effekter på samhället. Trots att Sanandaji är en av Sveriges mest meriterade ekonomer är det sällan han får medialt utrymme i Sverige, däremot är han uppskattad i andra länder. Dahlberg försöker beskriva varför det är så och problematiserar hur debattklimatet ser ut i Sverige.

”I stället för att diskutera själva saken får vi en diskussion om motiv och agendor. Varför är personen X så besatt av just det här ämnet? Är inte det skumt? Eller så hittar man exempel på att personen i fråga har sagt något olämpligt eller förhastat för att misstänkliggöra hela gärningen”, fortsätter Dahlberg.

Andreas Ekström bekräftar Dahlbergs tes som en lydig hund på kommando

När tidskriften Neos chefredaktör Paulina Neuding delar Dahlbergs artikel på Twitter reagerade tidningen Sydsvenskans journalist Andreas Ekström. Likt en lydig hund på kommando gör han precis det som Dahlberg beskrev i sin text med orden ”eller så hittar man exempel på att personen i fråga har sagt något olämpligt”.

I ett direkt svar till Neuding skriver Ekström att ”anledningen till TS [Tino Sanandaji reds anm] marginalisering är delvis hans aggressivitet på Twitter”. Vidare konstaterar han även att han har sparat Sanandajis ”värsta utfall” och att det är ”bra att veta vem man har att göra med”.

Ekström är själv knappast marginaliserad, något som tydligt framgår av hans egen meritlista på sin hemsida. Nyheter Idag har valt att göra precis som Ekström själv gör, vi sparat hans egna ”värsta utfall” för att se ”vem vi har att göra med”.

Nedan är några axplock på vad han själv skriver på Twitter.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag