Journalist gripen för terrormord — Kan vara försvunne flygplatsbombaren

Faycal Cheffou är frilansjournalisten som är gripen för terrorbrott, mord och försök till mord och förmodas bland medier vara den tredje försvunne självmordsbombaren. Foto: Youtube
  • Söndag 27 mar 2016 2016-03-27
E-post 470

BRYSSEL Efter tisdagens terrorattentat i Bryssel har en frilansjournalist blivit gripen för misstanke om delaktighet i terrorbrott. Faycal Cheffou förmodas vara den omtalade ”mannen med hatten” som ses med två av självmordsbombarna i övervakningsfilm från flygplatsens avgångshall. Åklagare har ännu inte sagt hur frilansjournalisten varit delaktig, men de formella misstankarna rör mord, mordförsök och terrorism i samband med självmordsdåden i Bryssels flygplats och tunnelbana.

Belgiska medier gör gällande att Faycal Cheffou är den man som ses i vit rock och hatt tillsammans med självmordsbombarna Najim Laachraoui och Brahim el-Bakraoui på övervakningsfilmer från avgångshallen på Bryssels flygplats, skriver Independent. Najim Laachraoui och Brahim el-Bakraoui hittades döda efter tisdagsmorgonens attack, men en tredje bombanordning hittades odetonerad och övergiven, och den som haft den på sig hade flytt platsen. Strax efter flygplatsbombningarna sprängde Khalid el-Bakraoui sig själv i ett attentatet mot Maelbeeks tunnelbanestation.

Nedan: Faycal Cheffous bostad genomsöktes av polis, man fann dock inga vapen eller sprängämnen vid husrannsakan. (Texten fortsätter efter bilden)

Cheffou arresterades i närheten av den federala åklagarens kontor samtidigt med en man och en kvinna som senare släpptes. Vad de gjorde i området eller vilken relation de hade till varandra är oklart. Åklagare har meddelat att polis gjort husrannsakan i Cheffous bostad utan några fynd av vapen eller sprängmedel.

I en film som finns upplagd på Youtube ses Cheffou rapportera från protester vid ett ankomstboende för nyanlända flyktingar i Steenokkerzeel. Inslaget berättar om hur flyktingarna behandlas dåligt och är utan mat. Myndigheterna rapporteras i inlägget inskränka flyktingarnas ”grundläggande friheter”, särskilt som det är ramadan och mat inte serveras på kvällen vilket gör att troende muslimer inte kan fasta.

Bryssel-polisen har haft Cheffou under uppsikt i månader sedan ett misstänkt försök av honom att radikalisera boende i ett flyktingläger i Maximilien Park uppmärksammades. Bryssels borgmästare Yvan Mayeur anmälde ärendet till åklagare som då nöjde sig med att utfärda ett förbud för Cheffou att vistas kring parken och lägret.

Faycal Cheffous storebror Karim dödades av polis 2012 i samband med en polisinsats. I broderns hem fanns en AK4 och handgranater.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag