Journalist på plats i Orlando: ”Dödssiffran väntas stiga”

Nyheter Idag har talat med TV-journalisten Wayne Waichunas som befinner sig på plats. Foto: Nyheter Idag
  • Söndag 12 jun 2016 2016-06-12
E-post

USA Dödssiffran väntas stiga efter attacken mot ett nattklubb i Orlando i delstaten Florida. Hittills har 50 dödsfall bekräftats men ytterligare sex personer uppges ha kritiskt tillstånd. – Dödssiffran väntas stiga till 56 personer, säger journalisten Wayne Waichunas som befinner sig på plats till Nyheter Idag.

Människor börjar samlas utanför sjukhus i Orlando efter att 29-årige Omar Mateen gått till attack med automatvapen på en nattklubb i Orlando, Florida. Hittills har 50 personer bekräftats döda, en siffra som kan snabbt kan stiga. När Nyheter Idag talar med journalisten Wayne Waichunas som befinner sig ungefär 400 meter norr om platsen där dådet ägt rum berättar han att motivet till masskjutningen kan vara hat mot HBT-rörelsen.

– Det är en hemsk situation här. Det ser ut att vara en riktad attack mot HBT-rörelsen av en ensam gärningsman. 50 personer har dött och det finns sex personer till i kritiskt tillstånd.

Vet vi hur många som är på sjukhuset just nu?

– Vi har minst 50 personer på sjukhuset. Dödssiffran väntas stiga till nära 56 personer.

Utanför sjukhuset där Waichunas befinner sig passerar anhöriga och vänner till de som just nu vårdas. Flera personer utanför sjukhuset försöker informera sig om familjemedlemmar som man inte lyckats få kontakt med, berättar han. Stämningen är tryckt i sommarvärmen utanför entrén till sjukhusbyggnaden, där en del människor och även journalister har samlats. Det går inte komma i närheten av nattklubben där skjutningen inträffade.

– Jag förväntar mig att det kommer vara avspärrat minst en eller två dagar till.

Det finns uppgifter om att det kan vara ett terrordåd, vad vet vi om det?

– Jag har läst att han var på polisens övervakningslista för misstänkta terrorister, det är allt jag vet. En av uppgifterna som cirkulerar är att hans son, en treårig pojke, blev vittne till två män som kysste varandra. Detta ska ha gjort honom rasande varpå han sedan gick ut och sköt mot nattklubben.

– De uppgifterna kommer från en präst i en HBT-kyrka. Men det är inget som ännu kan bekräftas om det var motivet.

Andra uppgifter i medier gör gällande att dådet kan ha kopplingar till islamism. Flera medier i USA rapporterar att händelsen utreds som ett misstänkt terrorbrott. Wayne Waichunas arbetar på tevestationen WTSP i Florida som bevakar händelseutvecklingen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag