Journalisten Kianzads invandringsgräl med Sanandaji – ”Du är en Onkel Tom”

Tino Sanandaji (t.v) och Behrang Kianzad (t.h). Foto: Kickstarter / Twitter
  • Söndag 11 jan 2015 2015-01-11
E-post

STOCKHOLM Ett praktgräl har brutit ut på twitter mellan ekonomen Tino Sanandaji och journalisten Behrang Kianzad som i grunden handlar om ekonomi och invandring. – Du är en Onkel Tom, skriver Kianzad till Sanandaji i en hätsk diskussion på twitter.

Ekonomen Tino Sanandaji har nyligen slagit svenskt crowdfundingrekord för opinionsbildande projekt med sin insamling till en den nya boken ”Moral Superpower” som dragit in över en halv miljon kronor. Sanandaji har gjort sig känd för sin kritik om hur debatten runt invandringens kostnader ser ut och den nya boken är tänkt att ge en genomlysning av läget i Sverige på detta område.

Journalisten Behrang Kianzad har å sin sida skrivit artiklar där han menar att påståenden om att invandring kostar miljarder kronor är felaktiga. Kianzad är även kritisk till hur Sverigedemokraterna argumenterar i frågan och menar att det finns många felaktigheter.

– Det pågår alltså ingen massinvandring till Sverige, och har inte heller gjort det i modern tid, slår han fast.

Ryker nu ihop på twitter

I en lång och hetlevrad diskussion på twitter ryker ekonomen och journalisten ihop om vad fakta och forskning egentligen säger i ämnet. Ett påstående från Kianzad om att han skrivit i världens största tidning ifrågasätts av Sanandaji. Till slut tar känslorna överhanden och Sandaji blir kallad för en ”Onkel Tom”, ett begrepp som av kritiker anses rasistiskt och syftar på en icke-vit person som är ivrig att hjälpa vita människor, enligt wikipedia.

Fortfarande på Söndagen var debatten igång, men då mellan den moderate riksdagsledamoten Hanif Bali och Behrang Kianzad. Bali kallade Kianzad för ”vidrig” på twitter, något som Kianzad reagerar starkt emot. Samtidigt försvarar Kianzad sitt ordval om att kalla Sanandaji för ”Onkel Tom” och menar att det inte är rasistiskt. Kianzad har själv tidigare varit medieansvarig för organisationen Ungdom mot rasism.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag