Journalister kartläggs med Lexbase

  • Måndag 27 jan 2014 2014-01-27
E-post

Idag öppnade webbsajten Lexbase som låter användare söka efter lagförda personer utifrån personnummer, namn och bostadsort.

Kontroversiell lansering

Lanseringen har väckt upprörda röster hos Kriminellas Revansch I Samhället (KRIS) och jurister hos Advokatsamfundet som debatterar huruvida tjänsten är laglig eller inte.

I ett pressmeddelande skriver Lexbase

”I Sverige görs ca 500 000 belastningsutdrag per år. Dessa har tidigare inte varit möjliga att kontrollera för arbetsgivare då Rikspolisstyrelsen inte lämnat ut eller svarat på frågor om enskilda ärenden. Lexbase ger dig som arbetsgivare eller privatperson möjlighet att få rätt information om personers brottsbakgrund – så att du själv kan avgöra vad ditt nästa steg ska bli.”

Offentlighetsprincipen som grund

I Sverige finns en grundlagsskyddad princip som innebär att material som hanteras av institutioner, så som domar och epost, ska vara möjliga att granska för medborgarna. Lexbase har tagit denna princip och förenklat hanteringen för medborgarna, men samma information kan begäras ut exempelvis från en tingsrätt. Kritiker menar samtidigt att Internettjänsten kan leda till förtal om information sprids fritt om privatpersoners brottsregister.

Personuppgifter regleras av Personuppgiftslagen (PUL), men den gäller inte om det finns ett utgivningsbevis. För att förhindra tjänsten krävs en grundlagsändring. En sådan kräver dock att ett lagförslag röstas igenom två mandatperioder i följd, vilket innebär att en sådan förändring kan ske tidigast 2019.

Journalister kartläggs på internet

Sedan Statistiska Centralbyrån (SCB) efter 2009 slutat föra statistik över hur utanförskapsområden utmärker sig i kriminalitet kan denna nyfunna öppenhet ge möjlighet för nya initiativ att uppmärksamma ämnet. Detta blir extra tydligt då dabatasen är kopplad till en karttjänst som visar var dömda människor bor. Även på forumet Flashback har det startats en diskussionstråd med syfte att hitta dömda journalister i databaserna.

 Lexbase.se

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag