Journalister och internettroll misstänkliggör granskning av Researchgruppen

Ett internettroll låtsas vara Ola Sandstig. Foto: Faksimil Twitter
  • Torsdag 19 mar 2015 2015-03-19
E-post

SVERIGE Idag publicerade tidningen Dagens Samhälle ett omdiskuterat reportage om Researchgruppen och nu försöker etablerade medier och internettroll att gå till motattack. Sandstig har bland annat fått ett fejkat twitterkonto i sitt namn. – Jag kände ens inte till att det kontot fanns, säger Sandstig till Nyheter Idag.

Det var meningen att journalisten Ola Sandstig skulle få ett reportage om Researchgruppen publicerat i tidningen Fokus. Efter att medlemmar och vänner till Researchgruppen protesterat på Twitter mot att bli granskade, valde tidningen Fokus att backa och stoppa publiceringen. Istället har Sandstig vänt sig till Dagens Samhälle som nu väljer att publicera reportaget som avslöjar graverande uppgifter.

Journalistkollektivet Researchgruppen har kopplingar till den politiska extremvänstern, enligt Sandstigs reportage. Det är främst denna omständighet som gör att ämnet är känsligt och att flera journalister från större mediebolag försöker ifrågasätta Sandstigs reportage, eller i vart fall på olika sätt ge sken av att fel har begåtts i och med granskningen.

Någon har gått så långt att de fejkat en Twitteranvändare i Ola Sandstigs namn. Där postas tweets med ord som ”kulturmarxist” och liknande termer. När Nyheter Idag når Sandstig över telefon tycker är han det är lågt och uselt att göra så.

– Jag kände ens inte till att det fanns ett twitterkonto med mitt namn förrän du påtalar det, säger Sandstig.

Den fejkade profilen är välgjord och exempelvis DN-journalisten Niklas Orrenius följer kontot, troligen ovetandes att det är fejk. Nedan har vi bäddat in en av tweetsen, men kontot förefaller nu vara raderat – dock kan du fortfarande se vad som twittrats från det fejkade kontot.

Etablerad media försöker försvara Researchgruppen

Publiceringen har nu blivit en snackis i sociala medier och Nyheter Idag har samlat några av reaktionerna från Twitter. Ordförande i Kristdemokraternas Ungdomsförbund, Sara Skyttedal, välkomnar granskningen.

Aftonbladet, som själva nyligen samarbetat med Researchgruppen i att kartlägga samhällets tunga maktahavare som skogshuggare och undersköterskor, anmärker på innehållet i artikeln. Samhällsredaktören Jonathan Jeppsson är inte sen med kritik, han har funnit att det omdiskuterade reportaget börjar med en påstådd felaktighet.

Jeppsson gör tolkningen att det är skillnad på innebörden av orden ”användare” och ”konton” trots att begreppen sedan länge används som synonymer på internet. Jeppsson får medhåll från Kolbjörn Guwallius som tidigare startat ”sajtkoll.se”, ett projekt som lades ner efter tre dagar på grund av hot, enligt Guwallius själv. Ytterligare personer är med och greppar efter halmstrån för att hitta felaktigheter i reportaget som nu får stor spridning i sociala medier.

Det munhuggs även på Twitter om vilka som egentligen ingår i, eller har kopplingar till, Researchgruppen och bolaget Seppuku media. Martin Fredriksson som ingår i Sandstigs reportage vill distansera sig från Researchgruppen, vilket föranleder diskussioner.

Även statlig media känner sig nödgade att misstänkliggöra Sandstig

Sveriges Television, som av kritiker många gånger anklagas för att vara vänstervridna, väljer att göra en nyhet av att reportaget anmäls till pressombudsmannen. Det hör till ovanligheterna att en sådan anmälan rapporteras i medier, i normala fall avvaktar man beslut från pressombudsmannen.

På Twitter syns tydligt en stor klyfta mellan de som som uppskattar reportaget och de som kritiserar det. Det är mediekonsumenter och en politisk höger som uttrycker positiva omdömen om granskningen. Samtidigt väljer journalister från etablerade mediebolag samt flera från den politiska vänstern att på olika sätt misstänkliggöra Sandstig, hans reportage men även tidningen där det publiceras. Även en fråga ställs till dem som på olika sätt försöker försvara Researchgruppen efter granskningen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag