Journalisterna på Metro fick ingen lön

Metros personal. Foto: Simon Crona / Creative Commons
  • Måndag 25 mar 2019 2019-03-25
E-post 517

Den ekonomiska krisen hos konkurrenten Metro är nu så allvarlig att journalister och annan personal inte fått sin lön utbetald. Det berättar tidningen Expressen som talat med källor på Metro. Styrelsen i Metro Media House AB har även fattat beslut om att ansöka om företagsrekonstruktion.

Journalister och annan personal hos konkurrenten Metro blir utan lön, enligt en källa som tidningen Expressen varit i kontakt med. Trots utebliven lön arbetar de anställda med att försöka få ut en tidning även imorgon. Det rapporterar tidningen Medievärlden som varit i kontakt med Metros publisher Thomas Eriksson.

”Det är förstås en tung dag för alla anställda på Metro. Men vi har tappra medarbetare som fortsätter att leverera kvalitetsjournalistik till våra läsare”, skriver han i ett SMS till tidningen Medievärlden.

Nu väntar en rad åtgärder för att minska på kostnaderna. VD:n Christer Ager Hanssen har tidigare flaggat för att en företagsrekonstruktion kan bli aktuell, något som styrelsen beslutat om under måndagen. Han säger även till Expressen att nedskärningar på personalen planeras, alltså med andra ord väntas journalister bli arbetslösa.

– Vi kommer att göra det som behövs för att det ska bli lönsamt. Det är självklart att det blir personalneddragningar där vi tittar på vem som levererar och vem som inte levererar, säger han.

Ett växande skuldberg

Tidigare har Nyheter Idag rapporterat att Metros ekonomi krisar. Nästan nio miljoner kronor i obetalda skatter låg tidigare för indrivning hos Kronofogdemyndigheten. Emellertid har kronofogden lyckats utmäta 2,8 miljoner på Metros bankkonton, vilket täcker en del av skulderna.

Samtidigt har en rad företag ansökt om betalningsföreläggande. När Nyheter Idag tidigare under måndagen lät kontrollera Metro Media House hos kreditupplysningsföretaget UC fann vi 24 betalningsförelägganden, varav flera fortfarande är aktiva. Listan på förelägganden skvallrar om att ekonomin varit dålig en längre tid och den blivit allt sämre.

Vidare har även hyresvärden Alecta sagt upp hyresavtalet för Metros lokaler i centrala Stockholm. Detta efter att de inte fått betalt för hyra, en skuld om 2,4 miljoner.

Läs också: Hela listan: Här är Metros alla betalningsförelägganden

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag