Journalistförbundet erbjuder gratis utbildning för nyanlända

Migrationsverket tar emot flyktingar på Stockholms centralstation. Foto: Privat
  • Måndag 12 mar 2018 2018-03-12
E-post 384

STOCKHOLM För att bemöta kritiken om att det är för dyrt för frilansare att gå på seminarium om grävande journalistik annonserar Journalistförbundet och Föreningen Grävande journalister att de erbjuder stipendier för nyanlända. Det så kallade Grävseminariet ska erbjuda viktiga verktyg för grävande journalister. 

Journalistförbundet i samarbete med Föreningen Grävande journalister berättar att de utlyser två stycken stipendier som riktar sig till nyanlända, det uppger tidningen Journalisten.

Stipendierna är till för att täcka avgiften för seminariet ”Gräv” och Guldspademiddagen.

”Gräv är ett av de viktigaste arrangemangen för journalister i Sverige. Många medlemmar i Journalistförbundet är engagerade i nyanlända journalisters väg in i det svenska arbetslivet. Därför vill vi skapa denna möjlighet för fler att gå på Gräv”, säger Jacob Lapidus, kommunikationschef på Journalistförbundet, i en kommentar.

Stipendierna kan sökas av personer som kommit till Sverige från 2013 och framåt och som har beviljats uppehållstillstånd.

Stipendierna har annonserats efter en flerårig kritik om att Grävseminariet är för dyrt för bland annat frilansare. Ordinarie pris för att få gå på året seminarium är 4500 kronor exklusive moms.

Det finns även stipendier som kan sökas av studenter och frilansare. Till skillnad från stipendierna som kan sökas av nyanlända täcker de inte alla avgifter utan ger en rabatt på 1500 kronor respektive 3000 kronor.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag