Journalistförbundet sågas efter upprop mot kulturkanon

Ulrika Hyllert, August Strindberg och Selma Lagerlöf. Bild: Pressbild journalistförbundet/Public Domain
  • Onsdag 28 dec 2022 2022-12-28
E-post 172

Journalistförbundet får hård kritik efter att förbundet deltagit i ett upprop mot ett svenskt kulturkanon. Men ordförande Ulrika Hyllert försvarar deltagandet i uppropet med att det är en fråga om yttrandefrihet. ”Staten ska inte styra vad som är god eller dålig litteratur, konst eller journalistik eftersom det påverkar det fria ordet, yttrandefriheten och i förlängningen demokratin” skriver Hyllert till Nyheter Idag.

Journalistförbundet ansluter sig till den rad av ”kulturskapande organisationer” som ”avråder bestämt” mot planerna på att skapa en svensk kulturkanon i ett gemensamt upprop.

”Vi anser att en kanon är ett mycket förenklat sätt att försöka ringa in kultur och att effekten snarare blir ett begränsande av bredd, mångfald och variation i kulturutbudet” skriver man bland annat i uppropet.

Uppropet har även undertecknats av representanter för Fackförbundet Scen & Film, Författarförbundet, Svenska Tecknare, Svenska Fotografers Förbund, Dramatikerförbundet, Föreningen Svenska Tonsättare, Konstnärernas Riksorganisation och Svenska Scenkonstregissörer.

Läs även: Undersökning: 70 procent av svenska journalister har vänstersympatier

Att Journalistförbundet deltar i uppropet väcker emellertid kritik. ”Ni representerar inte ’konst- och kulturskapare’, ni representerar journalister som inte vill, kan eller får ta ställning i den här typen av politiska frågor. Om det uppdraget känns för tråkigt för det egna egot kan ni alltid avgå och göra något annat” skriver Expressens politiska kommentator Viktor Barth-Krohn.

Johan Ingerö (KD) menar att Journalistförbundets deltagande i uppropet visar att ”vi kommer ha tuffare medial motvind än den förra regeringen”.

Men alla är inte kritiska till Journalistförbundets deltagande i uppropet. Henrik Arnstad utbrister i ett ”Bravo SJF!” när han delar förbundets tweet om uppropet.

Läs även: Varannan journalist bor i Stockholm – många på Södermalm

Andreas Ericson från Svenska Dagbladets ledarredaktion menar att det är ”väldigt långsökt” av Journalistförbundet att ha en åsikt om kulturkanon, och frågar sig hur resonemanget ser ut.

Ulrika Hyllert, Journalistförbundets ordförande som undertecknat uppropet för förbundets räkning, skriver till Nyheter Idag att ”frågan om en kulturkanon en yttrandefrihetsfråga.”

”Staten ska inte styra vad som är god eller dålig litteratur, konst eller journalistik eftersom det påverkar det fria ordet, yttrandefriheten och i förlängningen demokratin. Principen om armlängds avstånd behöver därför vara lika självklar inom kulturen som inom mediebranschen” menar hon.

Finns det inte risk för att era medlemmar betraktas som partiska i fortsatt rapportering om ett eventuellt kulturkanon?

”Varje enskild medlem delar inte ett fackförbunds alla ställningstaganden. Ett medlemskap i ett fackförbund påverkar inte yrkeskunnandet, arbetsmetoderna och den journalistiska integriteten. Kvaliteten på journalistiken avgör trovärdigheten. Med en sådan logik skulle ingen reporter som bevakar arbetsmarknads- eller mediepolitik kunna vara medlem i sitt fackförbund” skriver Hyllert.

Läs även: SR-journalister kräver rasräkning – samma krav drivs av V

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag