Varannan journalist bor i Stockholm – många på Södermalm

Arkivbild. Foto: Nyheter Idag
Arkivbild. Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 27 feb 2019 2019-02-27
E-post 258

SVERIGE Varannan svensk journalist bor i Stockholm, och journalistkåren blir allt mer koncentrerad till storstäderna. Det är ett par av slutsatserna i en ny kartläggning som publicerats i Institutet för mediestudiers årsbok 2018.

För att ta reda på var journalisterna bor någonstans har författarna till studien använt en lista över postnummer till yrkesverksamma medlemmar i Svenska Journalistförbundet. 2015 gjordes en likadan studie, och sedan dess har journalisterna blivit mer koncentrerade till storstäderna. Andelen journalister som bor i storstäder eller storstadsnära kommuner har ökat från 60 till 62 procent.

Varannan journalist, eller 49 procent, bor nu i Stockholms län. Även i Stockholms kommun är journalisterna kraftigt överrepresenterade – här bor nu 36 procent av dem, att jämföra med 9 procent av hela Sveriges befolkning.

Av områdena i huvudstaden ligger Södermalm i topp och där finns 9,2–9,4 journalister per 1 000 invånare – vilket är en smärre minskning sedan förra mätningen. Som jämförelse har stadsdelsområdet Rinkeby-Kista 0,7–0,8 journalister per 1 000 invånare.

Bor i rikare områden

Studien finner även att journalisterna bor i välbärgade områden. I deras hemtrakter är 33 procent av invånarna höginkomsttagare, mot 25 procent av befolkningen i stort. Både i storstäder och på mindre orter väljer journalisterna att bosätta sig i rikare områden och där medianinkomsten ökat mycket under de senaste decennierna.

En annan kartläggning från Institutet för mediestudier visade i fjol att 0,5 procent av journalisterna, högt räknat, bor i vad polisen kallar ”särskilt utsatta områden”. I dessa 23 områden bor 2–3 procent av befolkningen.

Studien slår också fast att journalisterna är något underrepresenterade i valdistrikt där Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna gjorde bra ifrån sig i valet 2018. Istället bor journalisterna gärna där Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Liberalerna och Moderaterna är starka.

Slutligen sammanfattar studiens författare vad en typisk journalist ser när hen tittar ut genom fönstret till sitt hem: ”Det är en välbeställd gata i innerstaden, eller i allt högre grad kanske i en närförort, där färre än i andra områden tycks rösta på S och SD, och där de flesta grannar har fått det ekonomiskt bättre de senaste årtiondena.”

Läs även: Heberlein: Vem lyssnar längre på P3?

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag