Undersökning: 70 procent av svenska journalister har vänstersympatier

Genrebild. Foto: Nyheter Idag
Genrebild. Foto: Nyheter Idag
  • Lördag 25 jul 2020 2020-07-25
E-post 4533

SVERIGE En norsk opinionsundersökning från i fjol som nu har uppmärksammats i Sverige tycks bekräfta bilden av svenska journalister som vänstervridna. 70 procent av de tillfrågade journalisterna säger nämligen att de skulle rösta vänster om det var val i morgon.

Sedan 1999 har norska Nordiske Mediedager gjort studier över allmänhetens och journalisters attityder. Den övergripande frågan är om journalisternas uppfattningar är i linje med den övriga befolkningen. I den senaste undersökningen från 2019 har man inte bara tittat på norska förhållanden utan även svenska.

Urvalet av svenska journalister har gjorts utifrån listor över medlemmar i svenska Journalistförbundet. När det gäller allmänheten har man använt sig av Novus nationella webbpanel.

På frågan om vilket riksdagsparti man skulle rösta på om det var val i morgon kan man se tydliga skillnader mellan journalisternas och allmänhetens svar.

Hela 70,7 procent av journalisterna anger att de skulle rösta på antingen Socialdemokraterna, Miljöpartiet eller Vänsterpartiet. För allmänheten landar stödet för dessa partier på 46,8 procent.

JÖK-partierna C, L, MP och S samt V får tillsammans 85,3 procent av journalisternas stöd.

Det största partiet bland journalisterna är V som får 32 procent. Lägst stöd får Sverigedemokraterna med ynka 2,7 procent, och enbart 10 procent av journalisterna säger att de skulle rösta på högeroppositionen med M, KD och SD. Bland allmänheten får de tre högerpartierna tillsammans 39,1 procent.

Värt att notera är att endast 150 journalister har svarat på frågan om vad de har för partisympatier.

Källa: Nordiske Mediedager

 

På Twitter har flera reagerat på resultaten efter att Carl-Vincent Reimers, projektledare på Näringslivets Medieinstitut, uppmärksammat dem på Svenska Dagbladets ledarsida. Riksdagsledamoten Jonas Andersson (SD) är inte förvånad:

 

Riksdagsledamoten Jan Ericson (M):

 

M-kollegan Lars Beckman drar en parallell till en nyhet från tidigare i veckan:

Läs även: Sveriges Radio: ”Rasistiska ord som ’indian’ och ’eskimå’ är INTE okej!”

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som läser Nyheter Idag, men bara några tusen som prenumererar.

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag