Journalistgrupp om SD-rekord i Yougovmätning: ”Ofattbart att man publicerar detta”

I en journalistgrupp på Facebook ifrågasätts nu varför man publicerar Yougov-mätningen. Foto: Faksimil metro.se samt Facebook
  • Torsdag 17 sep 2015 2015-09-17
E-post 2419

SVERIGE Efter att tidningen Metro publicerade en mätning från Yougov som gav Sverigedemokraterna 27,3 procent, rasar nu flera personer i en journalistgrupp på Facebook. ”Måste man publicera precis ALLA jävla opinionsundersökningar?”, frågar sig en person som är starkt kritisk till att SD-rekordet blev känt för allmänheten.

Under gårdagen publicerade tidningen Metro en opinionsmätning för september månad från Yougov. Resultatet slog ner som en bomb med ett nytt otroligt rekord om hela 27,3 procent för Sverigedemokraterna. Därmed befäster SD bilden som största parti i ytterligare en mätning, nu med bred marginal.

Nyheter24 anklagas för att vara högerextrem sajt

Flera medier återgav Metros nyhet, däribland Nyheter24 men även Nyheter Idag. Detta skapade ett stort raseri i en journalistgrupp på Facebook som nu uttrycker stark kritik och missnöje mot opinionsmätningen.

”Är det någon här i gruppen som jobbar på Nyheter24 och som kan förklara på vilka grunder man publicerar ytterligare en opinionsundersökning som är totalt värdelös? Samma fråga går såklart ut till Metro Sverige, som är beställaren bakom skräpet. Måste man publicera precis ALLA jävla opinionsundersökningar?”, frågar sig trådskaparen i Facebookgruppen.

En lång rad personer gillar inlägget i journalistgruppen och det kom snabbt att bli en diskussion som i grunden handlar om det ska anses okej att publicera mätningar av detta slag. Någon går så långt att de frågar sig om Nyheter24 är någon form av högerextrem sajt eftersom de återger mätningen som först publicerades i Metro.

Anar en konspiration bakom mätningar från Yougov

Men det stannar inte där. Journalisten Kolbjörn Guwallius, som bland annat publicerats på Bonniers nya prestigeprojekt KIT.se, anade att en stor konspiration låg till grund för resultatet i Yougov.

”TT kör också ’nyheten’, den är bland annat på DN.se just nu. TT påpekar försynt att förändringen inte enligt YouGov är statistiskt säkerställd. Men därmed är det ju inte en nyhet ens om man litar på YouGov. Det är dessutom en inte alltför långsökt gissning att YouGovs självrekryterade panel fått många nya SD-medlemmar på sistone, som känt vind i seglen. Om de går med och då låtsas ha röstat t.ex. S i valet och väljer SD nu så trollar de hela mätningen. Inte särskilt svårt och kanske anledningen till att partiet ligger avsevärt lägre i seriösa mätningar”.

På Twitter går Guwallius ännu längre med sin konspirationsteori. Där menar han att det är uppenbart att Yougovs mätning är manipulerad av vad han kallar ”troll”, där dessa fejkar vad de ska ha röstat på i förra valet.

Men det är inte alla som är genomgående kritiska till att Metro, Nyheter24, TT och även Nyheter Idag publicerar resultatet från Yougovs mätning. Istället funderar en person i journalistgruppen om inte Yougov tidigare har ansetts vara ett helt okej institut.

”Var det samma debatt härinne när Yougov presenterade t.ex Fi:s siffror inför valet? Jag var inte medlem då, därför jag frågar”, skriver en person utan att ännu ha fått svar på sin fråga.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag