Journalistmördaren är nu död – Ansåg sig vara offer för rasism och homofobi

Han kallade sig Bryce Williams när han arbetade som reporter.
  • Torsdag 27 aug 2015 2015-08-27
E-post 111

Vester Lee Flanigan, mannen som pekats ut som gärningsman i mordet på sina forna kollegor på nyhetsstationen WDBJ i Virginia, ansåg sig vara ett offer för rasism, sexuella trakasserier, homofobi och mobbing. Inte minst på den nyhetskanal där han tidigare arbetade och vars reporter och kameraman dog i attacken. Flanagan beskriver sig, i ett fax till ABC efter morden, som en mänsklig kruttunna och hävdar att kyrkmassakern i Charleston tidigare i år var det som till sist utlöste explosionen. 

Den misstänkte mördaren Vester Lee Flanagan, som igår sköt ihjäl reportern Alison Parker och kameramannen Adam Ward samt skadade Vicky Gardner, medlem i den lokala handelskammaren i Franklin county, Virginia, avled i natt svensk tid av de skottskador han själv ådrog sig under den efterföljande polisjakten. Amerikansk media har nu släppt ytterligare detaljer om mannens bakgrund och motiv till dådet. Bland annat skall han ha känt sig personligen kränkt av offren.

På sitt twitterkonto publicerade Flanagan innan morden ut flera tweets där ilskan och bitterheten mot offren tydligt framgick. Alison Parker för att hon stulit hans jobb och för att hon skall ha fällt rasistiska kommentarer om honom och Adam Ward för att han skall ha gått till ledningen med klagomål gällande honom.

Från Flanagans Twitter

Ansågs omöjlig att arbeta med

Flanagan anställdes i mars 2012 på WDBJ, samma nyhetsstation som offren, men fick sparken knappt ett år efteråt i februari 2013. Anledningen var att han ansågs omöjlig att samarbeta med. WDBJ’s chef Jeff Marks förklarade närmare i en radiointervju efter morden.

– Han fick snabbt ett rykte som en som var svår att jobba med. Han ville liksom provocera människor att säga saker som han kunde känna sig kränkt över. Till slut, efter många incidenter orsakade av hans ilska, så avskedade vi honom. Han tog inte det särskilt bra. Vi blev tvungna att ringa polisen som fick eskortera honom ut ur byggnaden.

Den amerikanska nyhetskanalen ABC uppgav i natt att den utpekade skytten kontaktat dem upprepade gånger veckorna innan dådet. Anledningen skulle vara att att han ville ge dem ett nyhetstips. Något tips kom dock aldrig. Istället valde han att kontakta ABC efter dådet. Två timmar efter morden på Alison Parker och Adam Ward fick kanalen ett 23 sidor långt fax adresserat från en Bryce Williams, vilket visat sig vara Vester Lee Flanagans alter ego i etern.

Beskrev sig som mänsklig kruttunna

I den 23 sidor långa blandningen av manifest och självmordsbrev framträder en bild av en man som ansåg sig vara ett ständigt offer för rasism och mobbning. Han hänvisar till massakern i en svart kyrka i Charlston tidigare i år som den händelse som tippade honom över kanten och han skriver bland annat att hans hålspetskulor hade namnen på offren ristade på sig.

“Kyrkskjutningen var droppen… men min ilska har stadigt byggts upp…jag har varit en mänsklig kruttunna ett tag nu…som bara väntat på att säga BOOM!!!!” 

Han skriver även direkt till mördaren i Charlston, Dylann Roof.

”Och vad gäller Dylann Roof, din (raderat)! Vill du ha ett raskrig? KOM IGEN BARA DIN VITA (raderat)!”

Han uttrycker även beundran för mördaren i den så kallade Virginia Tech massakern, Seuing Hui Choi, som han kallar ”min pojke” samt för gärningsmännen i massakern på Columbine high school, Eric Harris och Dylann Klebold. Flanagan skrev också att han var ett offer för rasism, sexuella trakasserier och mobbning på sitt arbete, något som skulle berott på att han var en svart, homosexuell man. 

Flanagan, som tidigare, utan framgång stämt flera TV stationer där han tidigare arbetat för diskriminering, hade lämnat in en stämning även mot WDBJ. Han krävde 15 000 $ i skadestånd för att felaktigt ha avskedats, men förlorade även denna gång.

Flanagan hade stämt flera andra nyhetsstationer innan han började på WDBJ

Krävde jury enbart bestående av afroamerikanska kvinnor

Journalisten Joce Sterman på kanalen WJLA har gått igenom dokumenten från stämningen efter morden. Hon skriver att Flanagan rapporterats för flera incidenter under 2012 där medarbetare på WDBJ känt sig hotade. Att Adam Ward var kameramannen som filmade när han avhystes av polisen från arbetsplatsen. Hon skriver också att Flanagan hade skrivit till domaren i skadeståndsmålet och krävt en jury som enbart skulle bestå av afroamerikanska kvinnor.

Flanagan växte upp i Californien, enligt sin egen Twitter som ett Jehovas vittne.  I hans 23 sidor långa manifest finns även anspelningar till Jehova och att denne ”uppmanat” Flanagan att agera.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag