Jubel i Almedalen när Åkesson ber invandrare som inte vill anpassa sig att flytta någon annanstans

Foto: SVT
Foto: SVT
  • Fredag 7 jul 2017 2017-07-07
E-post 4570

VISBY Ett modernt folkhem där flickor slipper hedersförtryck, brottslingar sitter bakom lås och bom, människor gör rätt för sig och invandrare som inte vill anpassa sig flyttar någon annanstans. Så kan SD-ledaren Jimmie Åkessons tal i Almedalen sammanfattas. Talet kan ses i sin helhet på SVT Play.

Fredagen var Sverige­demokraternas dag under den pågående politiker­veckan i Almedalen i Visby på Gotland. Och dagen avslutades med att partiledaren Jimmie Åkesson höll tal inför inte minst partiets tillresta sympatisörer.

Innan Åkesson höll sitt tal spelades Verner von Heidenstams Medborgarsång upp som dikt. Heidenstam har ända sedan sin samtid klassats som en konservativ kulturpersonlighet då han under den så kallade Strindbergsfejden ställdes mot den mer vänsterradikale August Strindberg.

SD-ledaren fortsatte därefter med att citera Per Albin Hanssons folkhemstal från januari 1928. Och så vävde han en ideologisk tavelduk som utgångspunkt för resten av sitt tal.

– Innan jag gick på här hörde vi den konservative Heidenstams Medborgarsång, sade SD-ledaren och fortsatte:

– Jag tycker att den här kombinationen Per Albin och Verner von Heidenstam så tydligt illustrerar just idén om folkhemmet. Att socialism och konservatism förenas i en idé om lika rättigheter och lika skyldigheter för varje medborgare.

Socialism och konservatism alltså. Sverige­demokraterna har de senaste åren försökt sälja in sig som ett social­konservativt parti och har anammat mycket av den traditionella social­demokratiska retoriken.

”Vårt moderna folkhem”

Åkesson upprepade de tre orden ”vårt moderna folkhem” som ett mantra vid ett 40-tal tillfällen i sitt tal. Han berättade att han rest runt i Sverige och träffat människor som är bekymrade över händelseutvecklingen i Sverige. Såväl invandrare i förorten som är rädda för de gäng som tar över förorts­centrumen till unga kvinnor som vittnar om sexövergrepp på festivaler.

Han fokuserade på krisen i vården och den kris inom polisen och rättsväsendet som fått stort medialt utrymme senaste året.

– Medborgarna i landet med världens kanske högsta skattetryck ska kunna förvänta sig bättre, utbrast SD-ledaren.

Genom hela talet vävdes det social­konservativa partiets politiska ambitioner in. SD ska bli ett vårdparti, ett parti för lag och rätt, ett parti som tar kampen mot hedersförtryck, ett parti för solidaritet, ett parti för att värna djur och natur, ett parti som tar arbetsmiljöproblem på allvar. Åtminstone om man får tro Åkesson.

Mest jubel och applåder fick dock Jimmie Åkesson när han höll en appell om att de invandrare som kommer till Sverige måste anpassa sig och följa Sveriges seder och lagar.

– Är man inte beredd att acceptera de krav vi ställer, är man inte beredd att anpassa sig, då får man faktiskt flytta någon annanstans, sade han till publikens jubel.

Tycker du att invandrare som inte vill anpassa sig ska tvingas lämna Sverige?
7416 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag