JUST NU: Bostadsminister Mehmet Kaplan avgår

Mehmet Kaplan. Foto: Pressbild Miljöpartiet
  • Måndag 18 apr 2016 2016-04-18
E-post

STOCKHOLM Nu står det klart att bostadsminister Mehmet Kaplan (Mp) avgår efter att Nyheter Idag och andra medier avslöjat en rad skandaler som skakar regeringen. Beslutet meddelades av statsminister Stefan Löfven på en extrainsatt presskonferens.

Nu står det klart att bostadsminister Mehmet Kaplan (Mp) lämnar sitt uppdrag som bostadsminister i den rödgröna regeringen. Det meddelade statsminister Stefan Löfven (S) på en extrainsatt presskonferens i Rosenbad under måndagen.

– Jag har idag fått Mehmet Kaplans begäran om entledigande. Jag har beviljat denna begäran. Det är en samlad bedömning som Mehmet Kaplan gör, jag delar den bedömningen, säger statsminister Stefan Löfven under dagens pressträff.

Avslöjades tillsammans med fascister och islamister

De senaste dagarna har kritiken mot Mehmet Kaplan kommit att växa allt mer efter att sajten Aktuellt Fokus och senare Nyheter Idag avslöjade att Kaplan ätit middag tillsammans med ledaren för de turkiska neofascisterna Grå vargarna. På samma middag fanns även ledaren för svenska Milli Görüs, en omvittnat islamistisk organisation.

– Kaplans externa relationer med religiösa och politiska organisationer står i vägen för hans uppgift som statsråd, säger Löfvén.

Men skandalerna tog inte slut där. Under lördagen avslöjade Nyheter Idag att Mehmet Kaplan i hemlighet träffat borgmästarens kansli i Fatih kommun i Istanbul. Borgmästaren i Fatih kommun heter Mustafa Demir och är bland annat känd för sin roll i en omfattande korruptionshärva som skakade Turkiet 2013.

Bara två månader innan Demir greps för sin roll i härvan ägde det hemliga mötet rum mellan Kaplan och Demir. Trots att Nyheter Idag vid flera tillfällen frågan Kaplan om detaljer runt mötet har vi inte fått något svar från honom.

Kaplan: ”Därför kliver jag åt sidan”

Efter att statsminister Stefan Löfven talat under presskonferensen talade även Mehmet Kaplan själv. Han förklarade att han tycker sig ha svarat för de rubriker och den kritik som stått om honom i medier, men trots detta ställer sin plats till förfogande. Det blir istället Per Bolund (Mp) som tills vidare kommer fortsätta det arbete som Kaplan ansvarat över i egenskap av bostadsminister.

– Vi har hamnat i en situation där den jag är och det jag står för ifrågasätts och där det står i vägen för mina möjligheter att uträtta det som krävs. Därför kliver jag åt sidan, förklarade Kaplan.

Kaplan förklarade att han tänker fortsätta sitt politiska engagemang i Miljöpartiet, men under andra former. Han betonade även att han har högt förtroende från språkrören Åsa Romson och Gustav Fridolin.

— Jag ser en chans att landa i detta beslut tillsammans med familj och vänner. Vi ses i arbetet för en bättre värld, sade före detta bostadsminister Mehmet Kaplan.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag