Örebropartiets valsedlar plockas bort från valstationer

Bild: Skärmdump Facebook
  • Söndag 11 sep 2022 2022-09-11
E-post 1100

I två olika vallokaler i Kumla plockas Örebropartiets valsedlar till regionvalet bort av röstmottagare under valdagen. I ena fallet uppgav en valarbetare att de ”inte skulle ha varit där i tid” som anledning till bortplockningen. I det andra säger en röstmottagare att Örebropartiet inte finns med på listan till regionfullmäktige, men pudlar när ÖP-kandidaten William Hedengren pekar ut partiet på listan.
– Det är riktigt, riktigt grovt det de gör, säger Örebropartiets partiledare Markus Allard.

Bägge händelserna fångades på film och har publicerats av Örebropartiet på Facebook.

I en av filmerna ser man hur Örebropartiets William Hedengren frågar sig var deras regionsedlar finns någonstans.

– Här har jag varit och delat, så det är riktigt illa, säger han i klippet.

ÖP-sedlarna läggs sedan tillbaka till stationen. Men kort därefter plockas dem bort igen. Därefter lägger en kvinna ut sedlarna ännu en gång.

I slutet av videoklippet säger en röstmottagare att de fick sedlarna väldigt sent.

– Nä, jag var här tidigt. Jag var här innan åtta, svarar Hedengren.

Röstmottagaren säger sedan att de var tvungna att titta på om de var med på listan och att det hela rörde sig om en miss.

Så här skriver Örebropartiet på sin Facebooksida om händelsen:

”Detta skedde för några minuter sedan på Skogstorpsskolan i Kumla kommun. Vi la ut våra regionsedlar. Röstmottagaren plockar bort. Ni ser i klippet hur de tar bort våra valsedlar. Skyller sedan ifrån sig på att vi ’inte skulle ha varit där i tid’, något som naturligtvis inte stämmer ELLER spelar någon roll! Säger sen att det var hans ’miss’. Vad hade hänt om vi inte var på plats här?”

”Finns inte med på listan”

Det är heller inte enda stationen som partiets sedlar har tagits bort i. Även i en annan vallokal i Kumla har Örebropartiets sedlar för regionfullmäktige plockats bort från stationen. Den filmen har också lagts upp på Facebook.

– Det finns inte med på listan och då får inte vi lägga ut dem, säger en röstmottagare till Hedengren.

Men Hedengren tar då fram listan med anmälda partier till Örebro regionfullmäktige och pekar ut Örebropartiets namn. Då pudlar röstmottagaren.

– Det har blivit fel och det ber vi om ursäkt för, säger hon till ÖP-representanten.

”Riktigt, riktigt grovt”

Örebropartiets partiledare Markus Allard ser mycket allvarligt på händelserna.

– Det är riktigt, riktigt grovt det de gör, säger Allard till Nyheter Idag.

Han uppger att händelserna kommer att polisanmälas.

– Om det kommer någon och lämnar sedlar så lägger man ut dem. Svårare än så är det inte. Och vi är anmälda enligt svensk lag. Det här kan bli omval, det är så jävla massivt.

Valmyndighetens pressekreterare Lars Aden Lisinski säger vid 11.20 till Nyheter Idag att de än så länge inte fått in några anmälningar till sig om oegentligheter.

– Det är ingenting som vi på presstjänsten har blivit varse om. Det är upp till valnämnden att avgöra om det här är en incident som ska rapporteras in till Valmyndigheten eller inte, säger Lisinski.

Polisens presstalesperson Lars Hedelin tycker det låter konstigt att det skulle spela roll att vallokalen fick valsedlarna sent, som röstmottagaren anger som anledning i första filmen.

– Alla partier har ju rätt att fylla på. Skulle det ta slut har alla partier rätt efter egen förmåga att fylla på med valsedlar, säger han till Nyheter Idag.

– På andra håll har man anmält det som valsabotage, om man misstänker att det har skett någonting av det som du nämner där att man aktivt har lagt undan valsedlar. Då kan ju någon misstänkas för valsabotage, men ett sådant rättsläge kan ju förfinas eller förändras också, men initialt att det går som valsabotage.

Efter att ha sett filmen kan han inte avgöra om händelserna rör sig om ett lagbrott.

– Det kan jag inte göra, och det är inte min sak att bedöma det heller. Utan det får en förundersökningsledare bedöma om det i så fall ska inledas någon förundersökning gällande detta.

I lagboken 17 kap. 8 § står det följande om brottsrubriceringen Otillbörligt verkande vid röstning, som möjligen skulle kunna vara aktuell enligt Hedelin:

”Den som vid val till allmän befattning eller vid annan utövning av rösträtt i allmänt ärende söker hindra omröstningen eller förvanska dess utgång eller annars otillbörligen inverka på omröstningen, döms för otillbörligt verkande vid röstning till böter eller fängelse i högst sex månader.

[S2]Är brottet grovt, döms till fängelse i högst fyra år. Vid bedömande av om brottet är grovt ska särskilt beaktas, om det förövats med våld eller hot om våld eller innefattat missbruk av tjänsteställning.

[S3]Den som tar emot, godtar ett löfte om eller begär en otillbörlig förmån för att i allmänt ärende rösta på visst sätt eller inte rösta, döms, om det inte är tagande av muta, för tagande av otillbörlig förmån vid röstning till böter eller fängelse i högst sex månader. Lag (2012:301).”

”Mänsklig faktor”

Nyheter Idag har pratat med Romeo Bäck (M), valnämndens ordförande i Kumla. Angående de båda händelserna hänvisar han till den ”mänskliga faktorn”.

– Jag följer vad som har gjorts bakom kulisserna, så det är det jag har tittat på, säger han och fortsätter:

– Det jag kan svara på är att helt enkelt att det är ett nytt sätt arbeta på, att det är vallokalerna som ska ställa fram röstsedlarna istället för partierna. Det är tre olika listor som man tittar på, och där har det hänt en mänsklig faktor att man tittat på fel lista när man ska stämma av. Sedan har man inte kommunicerat riktigt med varandra ordentligt på vallokalen sinsemellan, och då kan en sådan här faktor hända.

– Sedan är det olyckligt att det händer i samma veva som det här partiet är där och tittar. Det är ännu mer olyckligt att de här röstmottagarna blir filmade och sedan uthängda som röstfuskare, att de har varit en del av ett valfusk. Så det är väl det som jag ser som den olyckliga biten här bakom.

Det är vid två olika tillfällen som samma problem uppstår och det är samma parti som det uppstår för. Vad säger du till dem som tycker att det är en lite märklig omständighet?

– Ja, mänsklig faktor. Det är ett parti som står längst ner på listan. Listan är på ungefär 3-4 sidor. Vi har totalt 12 olika sidor att gå igenom. Det är typ så jag kan svara. Och att det fortfarande är en mänsklig faktor i båda fallen. Olyckligt att det händer.

På frågan om det finns någon sammankoppling mellan de båda händelserna svarar Bäck:

– Det är ingenting som vi har tittat på, det är ingenting som vi har sett. Vi kommer titta på det här i efterhand och gå igenom vad som har hänt. Det är någonting som vi jobbar på just nu. Det gör att jag måste vänta lite med att se vad det är som händer. Och det är också någonting vidarebefordras då, uppåt.

Fortsätter besöka vallokaler

Nyheter Idag har också pratat med William Hedengren som filmade händelserna. Han säger att han och hans kollega planerar att fortsätta åka runt till vallokaler.

– Vi kommer åka runt och kontrollera vallokaler fram tills de stänger. Sedan när de stänger kommer vi övervaka rösträkningen så gott det går.

Hur kommer ni göra det?

– Det har vi väl inte riktigt bestämt än, men det är att vi ska vara vid vallokalerna när rösträkningen sker. I den mån det går.

Örebropartiet är anmälda till årets val till regionfullmäktige i Örebro, vilket kan ses på Valmyndighetens hemsida.

Texten har uppdaterats.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag