Justitieminister Johansson pudlar – Vill inte låta staten tvångsupplösa svenska bolag

Justitieminister Morgan Johansson vill inte låta staten tvångsupplösa bolag längre. Bilden är ett fotomontage / Wikipedia
  • Fredag 15 maj 2015 2015-05-15
E-post 231

SVERIGE I en intervju som sändes i Sveriges Radio under fredagsmorgonen förklarade Sveriges justitieminister Morgan Johansson att staten i framtiden kan komma att tvångsupplösa svenska bolag. Några timmar senare ångrade han sig och pudlade på Twitter.

Politik handlar om snabba ryck och att inte riktigt kunna bestämma sig. Det fick de svenska medborgarna lära sig på fredagsmorgonen efter att justitieminister Morgan Johansson (s) meddelat att han ville göra det möjligt för staten att tvångsupplösa bolag som inte gjorde som regeringen ville.

– Vi har börjat arbeta med ett lagförslag. Den innehåller ett krav där bolagsstyrelserna ska innehålla minst 40 procent kvinnor, och sedan får man då överväga vilka sanktionsmöjligheter som ska finnas om man inte lyckas nå upp till det, förklarar Johansson i en intervju med Ekot i Sveriges Radio.

Det visar sig sedan att sanktionsmöjligheterna Morgan Johansson pratar om är att ge staten möjlighet att tvångsupplösa de bolag som inte hörsammar regeringens kvoteringskrav.

– Man kan hota med en upplösning av bolagen, eller också så kan man ha ett vitesförfarande, förklarade justitieministern.

I sin regeringsförklaring lovade även statsminister Stefan Löfvén att ett sådant krav i framtiden skulle realiseras om inte landets bolag gjorde som staten ville.

Bara timmarna efter intervju i Sveriges Radio insåg dock justitieministern vad det var han suttit och pratat om.

”Jag anser det är att gå alldeles för långt”

För att pudla tar justitieministern till Twitter, där han skriver att vad han på morgonen sa nu i förmiddagsljuset tedde sig helt orimligt. I en kommentar till TT förklarar han även att tvångsupplösningsförslaget var att gå alldeles för långt.

– Jag anser det är att gå alldeles för långt. Sanktioner ska vara proportionerliga och det är inte rimligt att upplösa ett börsbolag som har en ojämnställd [sic!] könsfördelning i styrelsen, skrev justitieministern till TT.

Han vidhåller dock att Socialdemokraterna fortfarande vill ge staten möjlighet att straffa privata svenska bolag om de inte lever som regeringen lär. I ännu ett inlägg på Twitter försvarar justitieministern kvotering i bolagsstyrelser genom att påpeka att det kan stärka Sveriges konkurrenskraft. Slutligen drar han även en parallell mellan kvotering och att ta vara på kompetens.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag