Justitieminister Strömmer (M) utlovar ”lex Luna”

Bild: Privat/Frankie Fouganthin/CC BY-SA 4.0
  • Tisdag 27 dec 2022 2022-12-27
E-post

I somras blev nioåriga Luna utsatt för våldtäkt och mordförsök av en 15-årig pojke vars familj nyligen migrerat från Etiopien. Under utredningen har det framgått att pojkens familj ljög om hans ålder, att han tidigare överfallit en kvinna och att han tittat på våldsporr på skolans datorer, allt utan att sociala myndigheter ingrep. 

Nyligen gick familjen till den drabbade flickan, som fått svåra hjärnskador av mordförsöket, ut med hennes namn, bild och berättelse. Många reagerade starkt på berättelsen, och en namninsamling har startats för att införa ett ”Lex Luna” för att förhindra att något liknande sker i framtiden.

Namninsamlingen föreslår dels att informationsutbyte mellan skola, socialkontor, fältassistenter och polis om unga personer med riskbeteende, ska underlättas. Idag föreligger istället sekretessregler för den typen av utbyte.

Namninsamlingen, som i skrivande stund har över 16 000 underskrifter, föreslår även ”kännbar rättslig påföljd” för vårdnadshavare som vägrar medverka till en utredning, att socialtjänsten får ökad befogenhet för omhändertagande och rättslig påföljd för underlåtelse att göra lex Luna-anmälan.

Nu får förslaget stöd av justitieminister Gunnar Strömmer (M), som även han tagit del av familjens berättelse om Luna.

– Fallet om Luna är bland det mest omskakande jag tagit del av. Jag känner starkt med Luna, hennes familj och anhöriga, säger Strömmer till SVT.

Enligt Strömmer är frågan prioriterad för regeringen. Två utredningar i frågan pågår redan, som ska presenteras i mars respektive oktober nästa år. Men regeringen tycker inte att dessa går tillräckligt långt.

”Vi kommer därför i närtid att skärpa direktiven till en av utredningarna så att till exempel skola och socialtjänst ska bli skyldiga att dela information med polisen för att förebygga brott. Det här fallet visar verkligen på behovet som många av oss lyft i flera år – att sekretessen mellan myndigheter måste ses över”, skriver Strömmer i ett mejl till SVT.

Den 15-årige pojken som utsatte Luna för våldtäkten och mordförsöket dömdes nyligen till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning, vilket medger möjligheten att hålla honom inlåst för resten av hans liv.

Läs även: 15-årig barnvåldtäktsman döms till rättspsykiatrisk vård

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag