15-årig barnvåldtäktsman döms till rättspsykiatrisk vård

Foto: Patrik Svedberg
  • Onsdag 14 dec 2022 2022-12-14
E-post

Den 15-åring som våldtog och försökte mörda en 9-årig flicka i Skellefteå i somras döms av Skellefteå tingsrätt till rättspsykiatrisk vård då han bedöms lida av en allvarlig psykisk störning.

”På grund av att den tilltalade lider av en allvarlig psykisk störning och har behov av psykiatrisk vård förenad med frihetsberövande och annat tvång, överlämnar tingsrätten honom till rättspsykiatrisk vård. Den rättspsykiatriska vården ska förenas med särskild utskrivningsprövning eftersom det finns risk för att han återfaller i brottslighet av allvarligt slag” skriver domstolen i ett pressmeddelande.

Av tingsrättens dom framgår att den 9-åriga flickan inte kunnat höras om brottet under förundersökning eller domstolsförhandling. Detta på grund av att strypvåldet orsakat allvarliga hjärnskador som kommer att leda till ”bestående fysiska men avseende hjärnans funktioner”.

Enligt tingsrättens bedömning uppgår det samlade straffvärdet för brotten till livstids fängelse för en vuxen person.

Läs även: Uppgift: Misstänkt för barnvåldtäkten i Skellefteå misshandlas och hotas på ungdomshem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag