Kakan Hermansson i TV4: ”Män måste lämna ifrån sig makten”

Kakan Hermansson. Foto: Skärmdump från TV4 Play
  • Söndag 8 mar 2020 2020-03-08
E-post 3724

SVERIGE För att Sverige ska bli jämställt på riktigt måste män ”lämna ifrån sig makten”. Det säger Kakan Hermansson i TV4 på Internationella kvinnodagen.

Men anledning av Internationella kvinnodagen bjöd TV4:s Nyhetsmorgon in de feministiska kulturprofilerna Helena von Zweigbergk och Kakan Hermansson på söndagen. Båda menar att Sverige inte är ett jämställt land.

Som exempel på hur kvinnor förtrycks i Sverige nämner Helena von Zweigbergk att man som kvinna lär sig att ”hantera” män och ”vara följsam”. Även metoo-rörelsen tas upp.

– Det är så tröttsamt att ba ”Sverige är så jämställt”. Vi är inte det. Man får ändå tänka på de här ungefär 20 kvinnorna varje år som blir mördade av sitt ex eller sin manliga partner. Alltså, då är vi ju inte jämställda, säger Kakan Hermansson.

– Män måste lämna ifrån sig makten. Det är inte mer med det, slår hon fast.

Samtalet kommer in på ämnet barnuppfostran där programledaren Jenny Alversjö tar upp samtycke som något man bör lära sina barn att respektera.

– Och inte heller uppfostra barnen i en heterosexuell norm. Det är ju helt sjukt att göra, inflikar Kakan Hermansson.

Programledaren frågar om det ”går åt rätt håll”. Helena von Zweigbergk svarar både ja och nej.

– Det här hatet som gror mot kvinnor på olika sätt är ju fruktansvärt, och att det överhuvudtaget får existera, säger hon.

– Hatet mot kvinnor är också alltid parallellt med hatet mot invandrare eller människor som inte är vita. Vi har ju en extremhöger i Sverige som tar för sig, om man säger så, och det är jätteproblematiskt. Det är ett hot mot demokratin, säger Kakan Hermansson.

Läs även: Sara Omar: Jag täcker inte mitt hår i en moské

Läs även: ”Jag var precis rätt sorts tjej för att falla för feminismens lögner”

Stöd Nyheter Idag

Hejsan!

Vill du stödja Nyheter Idag så att vi kan fortsätta att gräva fram all den där skiten som man annars gärna sopar under mattan? Då borde du verkligen bli PLUS-kund så att vi kan ta det här till nästa nivå.

Vi vill växa med fler anställda, fler artiklar, fler gräv och i allmänhet kunna vara dubbelt så jobbiga som vi är idag. Det kan vi inte utan din hjälp.

Bli PLUS-medlem och bidra till morgondagens journalistik!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag